Lázně Františkovy Lázně se vymanily ze ztráty a opět rostou

ČTK ČTK
10. 5. 2015 8:56
Pozitivně se projevila změna přístupu zdravotních pojišťoven k českému lázeňství, říká generální ředitel.
Františkovy Lázně
Františkovy Lázně | Foto: Pavel Baroch

Františkovy Lázně (Chebsko) - Společnost Lázně Františkovy Lázně (LFL) se v loňském roce vymanila ze ztráty, kterou v roce 2013 způsobilo znehodnocení koruny a pokles počtu českých pojištěnců.

V roce 2014 už dosáhla lázeňská společnost zisku zhruba osm milionů korun. Firmě rostly i tržby, které činily 537 milionů korun, o 52 milionů více než v předchozím roce.

Kurzový zásah centrální banky v roce 2013 přivedl LFL do ztráty 57 milionů korun. Už na loňský rok ale firma počítala se ziskem, což se nakonec podařilo.

"Pozitivně se projevila změna přístupu zdravotních pojišťoven k českému lázeňství, na komplexní a příspěvkovou lázeňskou péči vyslali více svých pojištěnců než v krizovém roce 2013, kdy jejich počet dramaticky klesl. Zároveň jsme zaznamenali rostoucí poptávku po lázeňské péči ze zahraničí, zejména ze sousedního Německa," uvedl generální ředitel LFL Josef Ciglanský.

Situace se změnila s novým ministrem

V uplynulé sezoně přijelo do lázeňských domů LFL ve Františkových Lázních 32 000 hostů. Poměr domácích a zahraničních hostů je zhruba půl na půl a v posledních letech se na této úrovni stabilizoval. Převážnou část klientů ale tvoří samoplátci, kterých je ve Františkových Lázních zhruba 80 procent.

"S příchodem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka se zlepšila komunikace se zdravotními pojišťovnami. Českému lázeňství se dostalo podpory a zastání i od premiéra Sobotky. Tím se komplexní lázeňská péče stala opět dostupnou pro širokou veřejnost. Mezi lety 2013 a 2014 se v legislativě nic nezměnilo, ale za kvalitní lázeňskou léčbou založenou na využití lokálních přírodních zdrojů přijelo více pojištěnců," uvedl Ciglanský.

Společnost Lázně Františkovy Lázně prošla v závěru loňského roku z technicko-provozních důvodů reorganizací.

"Kromě firmy Lázně Františkovy Lázně a.s. dnes existují ještě dvě nové společnosti - Františkovy Lázně Aquaforum a.s., kde provozujeme lázeňský hotel Pawlík, Aquaforum a Císařské lázně, a Františkovy Lázně Imperial a.s. Navenek obchodně se nic nemění, nadále postupujeme jednotně pod jedním obchodním oddělením. Očekáváme, že ve skupině dosáhneme minimálně stejně dobrých výsledků jako v roce 2014. Ve všech společnostech plánujeme kladný hospodářský výsledek," dodal Ciglanský.

 

Právě se děje

Další zprávy