Nobelovku získal ekonom, který učil Čechy kapitalismu. Do analýz zapojil klima

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
Aktualizováno 8. 10. 2018 13:31
Nobelova cena za ekonomii 2018 má své laureáty. Američtí profesoři Nordhaus a Romer zapojili do ekonomických analýz klima i technologie.
Laureáti Nobelovy ceny za ekonomii William D. Nordhaus (vlevo) a Paul Romer.
Laureáti Nobelovy ceny za ekonomii William D. Nordhaus (vlevo) a Paul Romer. | Foto: Reuters

Stockholm - Letošními nositeli Nobelovy ceny za ekonomii jsou William D. Nordhaus (77) a Paul M. Romer (62). První ze jmenovaných získal ocenění za integraci klimatických změn do dlouhodobých makroekonomických analýz. Romer pak do stejných analýz dokázal zapojit i technologické inovace.

Oba laureáti pochází z USA. Nordhaus vyučuje na univerzitě Yale, Romer působí na NYU Stern School of Business. Nordhaus se podílel na klíčové učebnici ekonomie, používané v Česku po roce 1989. 

Pro letošní rok jsou to poslední ohlášení držitelé ceny. Kvůli skandálům spojeným se sexuálním obtěžováním tento rok akademie nevyhlásí laureáta ceny za literaturu.

Paul Romer se narodil v roce 1955 v Denveru. Ekonomii vystudoval na Chicagské univerzitě, MIT a Queen's University. Od října 2016 do ledna 2018 byl hlavním ekonomem Světové banky (SB). Romerovo působení v této instituci provázely neshody se zaměstnanci, například ohledně způsobu psaní zpráv či metodologie.

Řadu zaměstnanců podle listu Financial Times také popuzoval svou neomaleností, odborníci nicméně jeho odchodu litovali, neboť ho považují za vizionáře.

Mezi odborníky platí za předního obhájce investic do lidského kapitálu a inovací. Je zastáncem endogenní teorie růstu, která tvrdí, že investice do lidského kapitálu, inovací a znalostí výraznou měrou přispívají k ekonomickému růstu.

William D. Nordhaus se narodil v roce 1941 v Albuquerque v Novém Mexiku. Vystudoval univerzitu Yale a Massachusettský technický institut (MIT).

Je to jeden z předních amerických ekonomů, je považován za zřejmě největšího světového experta na ekonomické aspekty klimatických změn. Jeho vědecká práce v oboru ekonomie má široký záběr témat od inflace přes energetické problémy, přírodní zdroje a ochranu životního prostředí až po vývoj zisku a produktivitu. Předmětem jeho zájmu je také hospodářská politika.

"Nordhausovo jméno je dobře známé i české ekonomické veřejnosti. Byl totiž spoluautorem pozdějších vydání zřejmě nejslavnější ekonomické učebnice dějin, té s prostým názvem Ekonomie. První její vydání měl ve 40. letech 20. století na svědomí první americký nositel Nobelovy ceny za ekonomii, Paul Samuelson. Později jako spoluautora přibral právě Nordhause," vysvětluje hlavní ekonom Czech fund Lukáš Kovanda.

Podle něj je český překlad učebnice, který vznikl počátkem 90. let, minimálně pro jednu generaci současných českých ekonomů a manažerů poměrně důvěrně známým dílem, které jim odhalovalo základní principy fungování tržní ekonomiky. "S jen mírnou nadsázkou lze říci, že Nordhaus Čechy po revoluci vlastně učil, co je to kapitalismus," dodává Kovanda.

Na vítěze ceny čeká kromě uznání veřejnosti také v přepočtu 22 milionů korun. V případě více vítězů (jako letošní rok), se odměna dělí na polovinu. Loni se stal držitelem ceny americký ekonom Richard H. Thaler.

I když se ocenění obecně označuje za jednu z Nobelových cen, Alfréd Nobel ji ve své závěti nikdy nezmínil. Vyznamenání se uděluje až od roku 1969, její oficiální název je Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela.

 

Právě se děje

Další zprávy