Roubenka ve skleněné skořápce. Skláři z Lasvitu se pochlubili novým designovým sídlem

Klikněte pro vstup do galerie.
Domy na Palackého náměstí v Novém Boru sloužily sklářům už na konci 18. století. Na počátku 19. století zde sídlila sklářská manufaktura patřící firmě Carl Schappel z Lipska. Skláři pak v dřevěném domě zůstali i v poválečném období, kdy se do domu nastěhovala sklářská škola a brusírna.
Druhý dům, který je nyní součástí sídla sklářské a designové firmy Lasvit, sloužil jako obytná budova, ale jeho historie sahá až do roku 1790. Lasvit obě památkově chráněné stavby rekonstruoval.
Nové sídlo společnosti slavnostně otevřel prezident společnosti a liberecký rodák Leon Jakimič (na obrázku).
"Vybrali jsme dům, který sloužil sklářům již před dvěma sty lety a nyní mu vdechli nový život - opět spjatý se sklem a s kořeny, které toto tradiční řemeslo v regionu má. Skleněný dům je ukázkou spojení tradičního materiálu s moderním designem a technologií,“ řekl k projektu Leon Jakimič.
Foto: Lasvit
on on
4. 7. 2019 13:03
Česká společnost Lasvit, která se specializuje na design a sklářství, představila centrálu v Novém Boru. Společnost zrenovovala historické domy a doplnila je o dvě nové budovy. Jedna z nich je unikátní na první pohled - je obložena skelnými dlaždicemi.
 

Právě se děje

Další zprávy