Last minute dovolená je nejlevnější za pět let, díky počasí

ČTK ČTK
6. 6. 2014 16:57
Ceny last minute zájezdů se u některých cestovních kanceláří dostaly i pod pět tisíc korun. Za tuto cenu se dostanete například do Bulharska nebo na Krétu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Ceny last minute zájezdů s odletem v první polovině června jsou nejnižší za posledních pět let. U některých leteckých týdenních zájezdů klesly ceny i pod 5000 korun na osobu, slevy tak dosahují i více než 70 procent. Vyplývá to z údajů zájezdového portálu Invia.cz.

Cestovní kanceláře na konci loňského roku přitom uváděly, že ceny zájezdů prodávaných "na poslední chvíli" budou v létě kvůli intervenci až o desetinu vyšší.

Podle marketingového ředitele Invia.cz Michala Tůmy se cestovní kanceláře snaží zájezdy prodat kvůli zaplnění nasmlouvaných letadel. "Máme v nabídce řadu pobytů letecky za last minute ceny pod pět tisíc korun na osobu například do Bulharska či na Krétu. Za posledních pět let takto nízké ceny leteckých zájezdů v červnu nepamatuji," dodal Tůma.

Ceny stlačil chladný květen

Špatné počasí, které v Česku vládlo na konci května, ovlivnilo podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného i prodeje last minute zájezdů. Klienti se obávali horšího počasí i u moře a raději kupovali zájezdy na pozdější termíny - druhou půlku června, červenec a srpen.

"Lépe se prodávaly relativně dražší zájezdy s odletem po půlce června než ty levnější na úplném začátku sezony, jejichž ceny tak letos klesly až překvapivě nízko," dodal Šatný.

Podle marketingového ředitele CK Exim Tours Stanislava Zímy patří období mezi koncem května a prvním červnovým týdnem tradičně mezi prodejně slabší.

"Vzhledem k letošním rekordním first minute prodejům (které zaznamenal celý trh) spíše očekáváme, že v létě bude last minute nabídek méně než v minulých sezonách. Průměrná cena zájezdu bude oproti minulým sezonám vyšší - u leteckých řádově o stokoruny," uvedl Zíma.

Ceny se vrátí na obvyklou úroveň

CK Fischer snížení cen last minute zájezdů neregistruje. "Sezona se teprve rozbíhá. Ceny last minute zájezdů jsou u nás v průměru stejné jako v loňském roce," uvedl mluvčí Jan Osúch.

"Po prvních předprodejích došlo během měsíce května k výraznému poklesu prodeje a v některých případech se ceny last minute zájezdů na první polovinu června pohybují na historicky nejnižších cenách," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Podle něj by se ale měly prodeje zájezdů "na poslední chvíli" dostat před začátkem prázdnin na obvyklou úroveň.

 

Právě se děje

Další zprávy