Lampa či ušák, co měl vydržet přes 130 let: Ikea vrací na pulty historii. Retrem oslavuje narozeniny

Iva Špačková Iva Špačková
20. 8. 2018 16:00
Nábytkářský kolos Ikea vyslal do svých obchodů retro kousky. Výrobky, které se v jeho síti prodávaly před desítkami let, se snaží připomenout své 75. narozeniny. Počítá přitom s tím, že vyvoláním vzpomínek na minulost rozněžní stálé zákazníky či přiláká nové. Podívejte se, co si lidé pořizovali do domácnosti už od poloviny minulého století.
Foto: Ikea ČR

Výročí

Skandinávská firma Ikea oslavuje své 75. narozeniny. Jejímu zakladateli Ingvaru Kampradovi, jehož babička pocházela z Česka, bylo v době založení firmy v roce 1943 sedmnáct let.

Pětasedmdesáté narozeniny se firma rozhodla oslavit speciální kolekcí s názvem Gratulera, v níž zákazníkům představí oblíbené kousky z minulosti. "Chtěli jsme se podělit o svou historii a dědictví a oslavit je. Zároveň jsme chtěli zdůraznit, v jak velkém množství různých stylů za posledních 75 let IKEA navrhovala své výrobky," vysvětluje Karin Gustavsson, kreativní vedoucí z IKEA of Sweden.

Kolekce bude uvedená na celém světě ve třech různých termínech během podzimu 2018, přičemž každý termín se zaměří na jiné období. První část, která se dostala do obchodů v srpnu, se zaměří na 50. a 60. léta, druhá na 70. a 80. a třetí se bude soustředit na období 90. let a začátek 21. století.

Ikea svým prohlášením oslavuje své výročí, nicméně očekává, že jí návrat retro výrobků zvýší popularitu a navýší tržby. "Očekávání ohledně prodejů samozřejmě jsou - ta kolekce je 'sázka na jistotu ' a hraje na vlnu nostalgie," řekla Aktuálně.cz mluvčí Ikea ČR Zdenka Pecková.

Na následujících stránkách se podívejte, čím se Ikea pokusí zákazníky přitáhnout.

 

Právě se děje

Další zprávy