Lákejte na kvalitu potravin, ne jen na cenu, vyzývá obchodníky ministr

ČTK ČTK
2. 6. 2016 11:50
Podle ministra zemědělství by obchodníci měli lidem více vysvětlovat, že u českých potravin jde o lokální výrobu, a že tedy drží pracovní místa v regionu. Měli by také lépe školit své zaměstnance, aby informovali o tom, ze kterého regionu výrobky pocházejí. Pomoci v orientaci zákazníků by podle něj měly také značky, jako jsou Regionální potravina, Klasa a Česká potravina.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa / Thinkstock

Čestlice - Obchodníci by měli klást větší důraz na kvalitu potravin než na cenu. Měli by také lépe školit své zaměstnance, aby byli schopni informovat o tom, z kterého regionu výrobky pocházejí. Na kongresu pro tradiční maloobchodní trh nazvaný Samoška to dnes řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministr dlouhodobě propaguje české potraviny, aby zákazníci pomohli tuzemským zemědělcům a potravinářům. Problémy nyní mají zejména chovatelé krav a prasat.

Podle Jurečky by obchodníci s potravinami měli lidem více vysvětlovat, že u českých potravin jde o lokální výrobu, a že tedy drží pracovní místa v regionu. Pomoci v orientaci zákazníků by podle něj měly i značky, jako jsou Regionální potravina, Klasa a Česká potravina.

K podpoře regionálních výrobků také Potravinářská komora letos spustila projekt cechovních norem. Pro získání certifikátu je nutné, aby firma vyráběla potraviny podle stanoveného technologického postupu. Systém vychází z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.

Od příštího roku začne platit novela zákona o potravinách, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Zákon zakáže označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Čeští zemědělci nyní prodávají pod cenou maso a mléko. Na trhu je ho nadbytek způsobený ruským embargem na dovoz potravin a zrušením evropských výrobních kvót. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy se u vepřového ztráta pohybuje v průměru až čtyři koruny na kilogram a u mléka dvě koruny za litr. Výkupní cena vepřového masa se dostala na nejnižší úroveň, a to 26 korun za kilogram, dodal Pýcha.

Svaz připravuje na protestní akce. "Je to jedna z variant. Zvažujeme jaké, proti komu a s jakou intenzitou," sdělil. Svaz požádá české občany o podporu. Klíčové je, aby kupovali české výrobky. Podle Pýchy mají zemědělci problém nejen s cenou, ale i s tím, že se výrobky neprodávají v řetězcích.

 

Právě se děje

Další zprávy