Lagardeová: Oslabení globální ekonomiky se prodlouží, rok 2016 o moc lepší nebude

ČTK ČTK
30. 9. 2015 18:33
MMF má příští měsíc zveřejnit svou pravidelnou zprávu o globálním ekonomickém růstu a podle středečního komentáře jeho šéfky Christine Lagardeové zřejmě bude horší než v červenci. Lagardeová očekává slabší tempo globálního ekonomického růstu než se dosud předpokládá a na rok 2016 předpovídá jen mírné oživení. Připisuje to současným problémům, kterým světová ekonommika čelí kvůli zpomalení Číny, uprchlické krize v Evropě nebo očekávanému růstu úroků v USA.
Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová
Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová | Foto: Reuters

Washington - Tempo globálního ekonomického růstu bude zřejmě letos slabší, než se doposud čeká, protože světová ekonomika čelí mnoha problémům, včetně zpomalení v rozvíjejících se zemích, v čele s Čínou, uprchlické krize v Evropě a očekávaný růst úroků v USA. V příštím roce pak růst oživí jen mírně. Uvedla to ve středu šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Bližší údaje však neposkytla.

"Globální růst bude v letošním roce pravděpodobně slabší než loni a pouze mírné zrychlení se očekává v roce 2016," prohlásila Lagardeová.

MMF má příští měsíc zveřejnit svou pravidelnou zprávu o globálním ekonomickém růstu. Komentář Lagardeové naznačuje, že bude hroší než v červenci, kdy MMF odhadl pro letošní rok mírné zpomalení globálního ekonomického růstu na 3,3 procenta z loňských 3,4 procenta a v příštím roce oživení na 3,8 procenta.

Lagardeová očekává mírné oživení růstu v rozvinutých zemích, jako USA, Evropa a Japonsko. Růst v rozvíjejících se ekonomikách však podle ní již pátým rokem za sebou zpomalí. Růst podle ní brzdí nízká produktivita, stárnoucí populace a přetrvávající problémy z finanční krize v roce 2008, jako vysoké zadlužení. Na rozvojový svět má také negativní dopad dlouhé období nízkých cen komodit, které produkují.

Podle Lagardeové bude mít pro další vývoj zásadní význam správná organizace přechodu Číny k růstu vedenému spotřebou a rozhodnutí Fedu o zvýšení úrokových sazeb, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy