Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Kybernetické nebezpečí vzrůstá. Buďte připraveni

komerční článek
30. 5. 2017 15:55
Globální kybernetický útok zasáhl v květnu stovky tisíc počítačů na světě. Byl výsledkem toho, že firemní počítače jsou dnes oblíbeným cílem hackerů.
Podle Petra Černohorského dnes chybí lidem v oblasti kybernetické bezpečnosti intuice
Podle Petra Černohorského dnes chybí lidem v oblasti kybernetické bezpečnosti intuice | Foto: komerční článek

Firemní počítače dnes kumulují obrovské množství digitalizovaných dat, informací o podobě svých patentů či výrobních procesech. Není divu, že bývají častým cílem hackerů.

Ransomware všude, kam se podíváš

Poslední demonstrací síly hackerů byl kybernetický útok programu WannaCry, který internetem otřásl v květnu. Zasáhl totiž uživatele dvou set tisíců počítačů ve 150 zemích světa. Program, spadající do kategorie tzv. "ransomwaru", kradl důležitá data a za jejich vrácení požaduje platbu v bitcoinech. Podle některých expertů pocházely útoky ze Severní Koreje. V této situaci nejsou další kybernetické ataky utopickou vizí.

V této situaci bere O2 jako jeden z největších poskytovatelů IT služeb kybernetickou bezpečnost vážně. Mobilní operátor proto připravil konferenci Cyber Security Prague, která měla za cíl upozornit na současné bezpečnostní hrozby. Chief commercial officer O2 Jindřich Fremuth ji odstartoval slovy: "Chtěli bychom odstartovat dialog o internetové bezpečnosti."

O2 securitas
O2 securitas

 Lidem chybí intuice

V oblasti internetové bezpečnosti však zatím chybí edukace a koluje kolem ní spousta mýtů. "Když kráčím městem s větším finančním obnosem, raději se vyhnu temné, zapadlé a pochybné uličce. A tahle forma intuice v oblasti kybernetické bezpečnosti lidem stále chybí," varoval na konferenci Cyber Security Prague Petr Černohorský.

Traduje se, že jeden útočník dokáže zbořit celou firmu. Útočníci však bývají specializovaní. Místy kooperují, jindy si zase konkurují, proto aby měl jeden z nich sám prostor pro své působení. Některé specifické skupiny útočníků zase pouze otvírají dveře do systému, zpracovávají seznam zařízení, která se podařilo infikovat. Jiní útočníci zase umí rozpoznat "terén", konkrétní korporaci v systému, který infikovaný software zasáhl.

Hlavní hvězdou konference byl ovšem legendární hacker Kevin Mitnick, který proslul i jako sociální inženýr. "Nejslabším článkem jsou vždy lidé. Už za vývojem jednotlivých operačních systémů stojí přeci vývojáři, kteří nejsou přirozeně neomylní," vysvětloval Mitnick v pražských Průhonicích.

Více o aktuálních bezpečnostních hrozbách a současnosti hackingu si můžete přečíst na webu.

 

Právě se děje

Další zprávy