Kvůli zmanipulovaným zakázkám České pošty padly první tresty

ČTK ČTK
12. 3. 2018 15:59
První část obžaloby se týká pěti zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka, které byly vypsány mezi roky 2012 a 2014.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V kauze manipulací se zadáváním malých zakázek České pošty padly první tresty. Pražský městský soud uložil někdejšímu řediteli poštovního odboru nákupu a zásobování Jiřímu Koubovi 163 dní ve vězení.

Majitel stavební firmy Ervín Kolárovský, jehož firma vyhrála zmanipulovaný tendr, dostal 203 dní ve vězení. Oba musejí také zaplatit peněžitý trest zhruba 150 000 korun. U dalších dvou lidí soud upustil od potrestání nebo je obžaloby zprostil. Informace potvrdila mluvčí soudu a státního zástupce. V případu, který dnes dál řešil soud, nyní figuruje šest obžalovaných lidí a tři firmy.

První část obžaloby se týká pěti zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka, které byly vypsány mezi roky 2012 a 2014.

Někdejší zástupce generálního ředitele pošty Richard Soldán, ředitel odboru investic Jiří Bílek, ředitel nákupu a zásobování Kouba a referentka odboru přípravy veřejných zakázek Renata Jakubcová podle spisu umožnili, aby tendr získaly předem domluvené firmy.

Kouba s Kolárovským při hlavním líčení odmítli svojí vinu. Jejich část však byla vyloučena k samostatnému soudnímu projednání, kde svůj postoj změnili a přiznali se. Soud jim vyměřil nepodmíněný trest, který odpovídá době, jakou strávili ve vazbě.

Mimo hlavní jednání byla zproštěna obžaloby Jakubcová, u které se ukázalo, že plnila požadavky nadřízených. U Martina Sirotka, který měl status spolupracujícího obviněného a přiznal se, soud upustil od potrestání.

Podle státního zástupce Zdeňka Matuly tento postup soudu nebyl nestandardní. V budoucnosti by se mohl stávat častěji, jelikož je předmětem novely trestního řádu, aby se dohoda o vině a trestu mohla uzavřít, i když se případ dostane k soudu.

Matula řekl agentuře ČTK a Českému rozhlasu, že oceňuje přístup obžalovaných, kteří se "postaví situaci čelem". "V hospodářských trestných činech není takovýto přístup úplně běžný. Lze říci, že takové jednání oceňuji," uvedl Matula, který s rozhodnutím soudu pro čtyři obžalované souhlasil, a jsou tak pravomocné.

Druhá část obžaloby se týká manažera Agrotecu Pavla Richtera a někdejšího ředitele poštovní sekce řízení dopravy České pošty Patrika Zeithamla, který podle spisu zařídil, aby pneumatiky poště dodával Agrotec.

V letech 2012 až 2014 pošta podle obžaloby od Agrotecu patřícího do svěřenských fondů premiéra Andreje Baiše (ANO) koupila 12 512 pneumatik za více než 34 milionů korun v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Bez zadávacího řízení podle obžaloby pošta od firmy nakupovala v roce 2012 a 2013 také náhradní díly do aut za téměř 17 milionů korun.

Richter na policii ani u soudu nevypovídal. Svůj postoj změnil dnes, kdy při výpovědi obžalobu odmítl. Tvrdil také, že manažera pošty nechtěl uplatit tím, že ho pozve na zájezd do Madridu, kde by navštívil zápas fotbalového klubu Real. Prý ho tam zval na prohlídku výrobce aut Iveco, které Agrotec poště dodával.

Soud bude pokračovat 17. a 18 dubna, kdy chce dokončit dokazování. Následovat by měly závěrečné řeči.

 

Právě se děje

Další zprávy