Kvůli výpadku sociálních sítí narostl počet odesílaných SMS až o 400 procent

ČTK ČTK
5. 10. 2021 15:45
Kvůli pondělnímu výpadku sociální sítě Facebook, Instagram nebo služby WhatsApp se zvýšil počet posílaných SMS u tuzemských mobilních operátorů až o 400 procent. Množství hovorů narostlo až o čtvrtinu. Vyplývá to z informací mobilních operátorů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Sedmihodinový výpadek způsobilo podle společnosti Facebook zřejmě chybné nastavení vnitřního systému. To pak vedlo k přerušení výměny informaci mezi servery a datovými centry, což mělo negativní lavinový efekt na její aplikace a sítě. Šlo o největší výpadek od roku 2008.

"V odpoledních a večerních hodinách jsme zaznamenali pětiprocentní nárůst volání a více než dvojnásobný počet odeslaných SMS než v běžný den. V čase od 21:00 do 22:00 vzrostl počet odeslaných zpráv oproti normálu dokonce více než trojnásobně. Síť O2 přitom fungovala po celou dobu spolehlivě a žádné potíže s našimi službami jsme nezaznamenali," řekla mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Vodafone podle mluvčího Ondřeje Luštince zaznamenal nárůst objemu hovorů o 25 procent. Ještě výraznější byl nárůst odeslaných SMS, jejichž počet ve večerních hodinách stoupl až o 400 procent. Následkem výpadku facebooku měla problémy pevná internetová síť UPC, která patří Vodafonu.

V síti T-Mobilu podle mluvčí Zuzany Svobodové narostl počet zaslaných SMS během výpadku o 73 procent. "Žádné vlastní technické problémy jsme v naší síti nezaznamenali," dodala Svobodová.

Výpadek také podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy výrazně pomohl konkurenci. Platforma Signal na svém twitterovém účtu uvedla, že se u ní v reakci na výpadek nově přihlásily miliony uživatelů. Telegram zase poskočil o 55 příček na samý vrchol žebříčku nejstahovanějších aplikací pro iPhony v USA. Jak Signal, tak Telegram soupeří s WhatsAppem coby aplikace typu messenger. WhatsApp, stejně jako Instagram patří do rodiny Facebooku. Šéfa Facebooku Marka Zuckerberga výpadek připravil o šest miliard dolarů, tedy zhruba 131 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy