Stávka pilotů Air France zrušila lety mezi Prahou a Francií

ČTK ČTK
16. 9. 2014 13:58
V úterním letovém řádu zůstane jediný pár letů mezi Prahou a Paříží.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Kvůli stávce pilotů Air France dnes nepoletí šest z osmi plánovaných letů mezi Prahou, Paříží a Marseille. Informovala o tom mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. Ve středu muselo být zrušeno všech osm spojení.

Piloti francouzské letecké společnosti stávkují od začátku týdne, protesty proti přesunu pracovních míst do nízkonákladových aerolinek mají pokračovat do pondělí 22. září.

Místo Francouzů ČSA a easyJet

Celkem budou během dnešního dne zrušeny dva přílety Air France z Paříže a odlety zpět do francouzské metropole, a dále přílet a odlet mezi Prahou a Marseille. V rozvrhu tak zůstane jediný pár letů francouzského dopravce mezi Prahou a Paříží, dodala mluvčí. Kromě Air France létají podle letového řádu letiště v daných termínech do Paříže ČSA a easyJet.

Odbory ve francouzské letecké společnosti nesouhlasí s plánem na rozšíření nízkonákladové dceřiné společnosti Transavia. Pod touto značkou chce Air France otevřít nové základny v Evropě, a vzít si tak část podílu na trhu nízkonákladových aerolinek a konkurenčních společností z Blízkého východu.

Air France jde cestou německého rivala Lufthansa, který rozšiřuje úspornější služby prostřednictvím nízkonákladové dceřiné firmy Eurowings.

S protesty odborů se tak potýká i německý dopravce. Zástupci pilotů Vereinigung Cockpit na dnešek rovněž vyhlásili stávku. Měla by ale postihnout jen dálkové lety a leteckého provozu mezi Německem a Českou republikou by se tak dotknout neměla.

 

Právě se děje

Další zprávy