Kvůli stávce na berlínských letištích zrušili 200 letů. Mezi nimi je i Praha

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 2. 2017 22:15
Odbory požadují vyšší růst mezd. Zaměstnavatelé ale protest nechápou, podle nich se o tom mělo jednat v pátek. Stávka se týká letišť Tegel a Schönefeld.
Streik = stávka. 200 letů nebude
Streik = stávka. 200 letů nebude | Foto: Reuters

Berlín - Kolem dvou set letů bylo ve čtvrtek zrušeno kvůli plánované šestihodinové stávce pozemního personálu na berlínských letištích Tegel a Schönefeld. Mezi zrušenými spoji je i pět příletů do Prahy a čtyři odlety z české metropole. Cestující nemají nárok na odškodné, uvedl server německé stanice RBB. Se zpožděními je nutné počítat ještě v pátek ráno, upozornil mluvčí berlínské letištní společnosti FBB.

Odborový svaz Verdi ve středu oznámil, že stávka se bude konat od 16:00 do 22:00. Kvůli stávce bylo zrušeno 156 letů na letišti Tegel a dalších 54 na menším letišti Schönefeld. Dvanáct letů v souvislosti se stávkou pozemního personálu v Berlíně zrušila i další německá letiště.

Nejvíce výpadků bylo do 20:30 SEČ, 12 letů úřady přesměrovaly na letiště v Brémách, Lipsku a Drážďanech.

Zaměstnanci na berlínských letištích stávkovali už minulý týden. Zrušeno kvůli tomu bylo tehdy více než 130 spojů. Verdi se pomocí stávek snaží prosadit zvýšení mezd na 12 eur (324 Kč) na hodinu ze současných zhruba 11 eur na hodinu, a to v rámci jednoleté kolektivní smlouvy.

Svaz považuje za nedostatečný návrh managementu, který během čtyři let počítá se zvyšováním mezd o zhruba 0,1 eura na hodinu ročně. Zaměstnavatelé stávkujících pracovníků označili čtvrteční protestní akci vzhledem k probíhajícím jednáním za "nepochopitelnou". Nové kolo mzdových rozhovorů mezi oběma stranami by se mělo konat v pátek, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy