Dokončení úseku dálnice D3 zablokoval poslední majitel. ŘSD mu včas nezaplatilo

ČTK ČTK
6. 12. 2018 10:37
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemůže dokončit úsek dálnice D3 Ševětín - Borek. Majitel jednoho pozemku se poslední den lhůty odvolal proti rozhodnutí o vyvlastnění. Rozhodne krajský úřad. ŘSD mohlo pozemek získat už v roce 2017, kdy nabylo právní moci první vyvlastnění, pochybilo ale, když za pozemek nezaplatilo včas.
Ředitelství silnic a dálnic ve středu zprovoznilo jeden směr úseku dálnice D3 Ševětín - Borek na Českobudějovicku. | Video: Aktuálně.cz

Úsek D3 dlouhý 10,6 kilometru za 933,2 milionu korun bez DPH chce stát otevřít koncem roku 2019. Nedohodne-li se s majitelem ŘSD, zprovozní v místě jen část dálnice, podobně jako u Tábora. Nedostavěných by bylo 50 metrů dálnice, řekl ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Na úseku Ševětín - Borek, který se staví od března 2017, vyvlastnil stát asi deset pozemků. Pozemek, o který jde, byl poprvé vyvlastněn v srpnu 2014, ŘSD se odvolalo proti ceně. V září 2017 nabylo vyvlastnění včetně snížené ceny právní moci, jenže ŘSD ve lhůtě 60 dní nezaplatilo. Majitel pak požádal, ať mu stát pozemek vrátí.

Foto: Aktuálně.cz

"ŘSD pochybilo, že jsme mu nezaplatili za vyvlastnění v řádném termínu: Nikdy jsme od firmy, která pro nás dělá celé majetkoprávní vypořádání, nedostali informaci o právní moci toho vyvlastnění, nedostali jsme od nich výzvu k zaplacení. Ale nebudeme se za to schovávat, pořád tady je odpovědnost investora. Člověk, který je zodpovědný za toto pochybení, už není v zaměstnaneckém poměru ŘSD," řekl Rýdl.

Letos v březnu podalo ŘSD druhý návrh na vyvlastnění. V listopadu se majitel pozemku proti rozhodnutí o vyvlastnění odvolal. Podle zdrojů ČTK nabídlo ŘSD majiteli pozemku několik set tisíc korun, Rýdl nechtěl cenu komentovat.

"S majitelem pozemku paralelně jednáme. Z jeho strany je jasný tlak na cenu výkupu. Pokud se nepodaří pozemek pro stát získat a dálnici postavit vcelku, máme připraveno podobné řešení jako na D3 u Tábora kvůli nevůli k dohodě s majiteli Motocentra," řekl Rýdl.

Bratři Bratránkovi z Motocentra blokují dostavbu D3 u Tábora sporem o pozemek. Jde o úsek 400 metrů. Kvůli nedostavěné části D3 se v místě musí jezdit pomaleji, ŘSD navrhlo Bratránkovým odškodnění téměř 20 milionů.

Majitel pozemku u Ševětína se může proti rozhodnutí krajského úřadu odvolat, spor by pak řešily soudy. Pokud se ŘSD s majitelem nedohodne, zprovozní stát koncem roku 2019 úsek D3 i tak, jen ve sporném místě se bude jezdit pomaleji a bude chybět asi 50 metrů dálnice. Úsek D3 Ševětín - Borek staví firma Eurovia, hotov má být v březnu 2020, stát by však chtěl auta na nový úsek D3 pustit už koncem roku 2019.

Zatím poslední jihočeský úsek D3 Veselí nad Lužnicí-Bošilec dlouhý 5,1 kilometru otevřelo ŘSD loni v říjnu. Na něj navazuje část Bošilec-Ševětín dlouhá 8,1 kilometru, bude stát 1,2 miliardy, první řidiči by po ní měli projet v červnu 2019.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi, tam se napojí na rakouskou rychlostní silnici S10. Dálnice D3 by měla měřit zhruba 170 kilometrů, nyní je v provozu asi 50 kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy