Pražské hotely chystají boj proti Airbnb. I přes rekordní sezonu jim klesá obsazenost

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
Aktualizováno 3. 10. 2018 15:25
Návštěvníci Prahy využívají Airbnb častěji než návštěvníci Londýna, Amsterodamu nebo Berlína. Přenocování přes aplikaci před ubytováním v hotelu dalo loni v české metropoli přednost 14,7 procenta lidí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Zájem o sdílené ubytování prostřednictvím aplikací jako Airbnb se letos začal negativně projevovat v obsazenosti pražských hotelů. Ta o letních prázdninách ve srovnání s loňským rokem klesla, a to v srpnu o 1,9 procenta a červenci o 4,4 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Asociace hotelů a restaurací.

V řadě evropských metropolí přitom obsazenost v letošní hlavní letní sezoně rostla. Hotely ve Vídni registrovaly v srpnu nárůst obsazenosti o 3,8 procenta, v Budapešti o 6,6 procenta, v Berlíně o 8,7 procenta a v Paříži dokonce o 13,9 procenta.

Důvodem nižšího počtu ubytovaných hostů je podle hoteliérů nárůst cen za ubytování i rozmach služeb sdíleného ubytování jako Airbnb.

"Už se na hotelovém trhu začíná pozvolna projevovat sdílené ubytování. Slyšíme i od kolegů, kteří organizují kongresy, že sice kongresů přibývá, ale klesá počet ubytovaných hostů. Už i lidé, kteří jedou na kongres, se ubytují v bytě," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Například pražské Olympik Hotels zaznamenaly za červen, červenec a srpen úbytek klientů do dvou procent. Letní statistiku přitom navíc vylepšily akce jako koncert skupiny Rolling Stones či setkání příznivců značky Harley Davidson.

"Největší podíl na úbytku ubytovaných klientů v našich hotelech má služba Airbnb," řekl ředitel Olympik Hotels Vlastislav Šos.

Hoteliéři tak volají po tom, aby Praha měla dostatečné pravomoci k regulaci krátkodobého ubytování podobně jako další evropské metropole.

"Například vyhláškou, která by předepisovala těm, kdo pronajímají byty na krátkodobé ubytování, jak často to mohou činit a že se musí někde zaregistrovat," dodal Stárek.

Pražští radní v září schválili návrh, podle něhož město bude chtít změnu zákona, která provozování sdíleného ubytování upraví. Poskytovatelé by měli například povinnost poskytnout údaje o ubytovaných a Praha chce také zavést možnost regulovat Airbnb prostřednictvím vyhlášky. Důvodem pro změnu jsou mimo jiné stížnosti obyvatel.

Podle studie Global Destination Cities Index letos vzroste počet přenocujících zahraničních návštěvníků v Praze o 2,6 procenta na zhruba 6,7 milionu, což představuje výrazné zpomalení předchozího růstového tempa. Za rok 2017 přenocovalo v hlavním městě Česka meziročně o 7,2 procenta lidí více.

Podíl aplikace Airbnb na počtu přenocování v Praze vzrostl loni  na 14,7 procenta. Je to větší podíl než v Londýně, kde využívá Airbnb  téměř sedm procent lidí, Amsterdamu, kde se lidé ubytovávají přes aplikaci ve skoro 12 procentech případů nebo Berlíně, kde takové přenocování vyhledá 6,5 procenta návštěvníků. Loni si hosté zarezervovali v Praze 1,79 milionu přenocování, což je o 61 procent meziročně víc, ukázala nedávná analýza společnosti Colliers International.

Počet hostů ubytovaných v celém Česku prostřednictvím aplikace Airbnb loni meziročně vzrostl o 52 procent na 1,02 milionu, uvedla společnost Airbnb. Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Dále působí na trhu například společnosti jako Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

 

Právě se děje

Další zprávy