Kvůli ratingu chtějí USA žalovat Standard & Poor´s

ČTK ČTK
4. 2. 2013 23:10
Důvodem je pochybení u ratingů některých hypotečních dluhopisů před krizí v roce 2008

New York - Americké ministerstvo spravedlnosti připravuje civilní žalobu proti ratingové agentuře Standard & Poor´s za pochybení u ratingů některých hypotečních dluhopisů z doby před vypuknutím finanční krize roku 2008.

Napsal to v pondělí list The Wall Street Journal.

Agentura na to reagovala tvrzením, že taková žaloba "by byla fakticky i právně zcela nepodložená".

Vedle federální prokuratury chystají podobné žaloby i orgány některých amerických států, uvedl list s odvoláním na informované zdroje.

Žaloby by měly být předloženy ještě tento týden.

Podání civilní žaloby by byl na federální úrovni první zásah proti hlavním ratingovým agenturám kvůli tomu, jak vysoko hodnotily hypoteční dluhopisy, které brzy poté během krize ztratily téměř veškerou hodnotu.

Na agentury S&P, Moody's a Fitch za to od krize padá kritika investorů, politiků a regulačních orgánů.

Rating? "Pouhé názory," tvrdí agentury

Kvůli ratingům balíků, do nichž investiční banky sestavovaly podstandardní hypotéky, už na agentury podala žalobu řada investorů. Agentury se brání tím, že jejich ratingy jsou pouhými názory, které jsou chráněny prvním dodatkem americké ústavy o svobodě projevu.

Ratingové agentury za boomu na americkém trhu bydlení v minulém desetiletí přiznávaly komplikovaným finančním instrumentům sestaveným z hypoték různé kvality nejvyšší ratingové známky.

Tím se v očích investorů stávaly tyto cenné papíry stejně bezpečné jako americké vládní dluhopisy. To přispělo ke vzniku bubliny na americkém trhu nemovitostí, jejíž splasknutí vyvolalo hypoteční a finanční krizi.

 

Právě se děje

Další zprávy