Kvůli nákaze přichází o práci spíše chudší a méně vzdělaní Američané, ukázal průzkum

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2020 22:45
Koronavirová krize připravila ve Spojených státech o práci především lidi s nižšími příjmy a ty méně vzdělané. Podle ve čtvrtek zveřejněného průzkumu americké centrální banky (Fed), ze které cituje agentura Reuters, přišel v březnu o práci nebo o část úvazku téměř každý pátý dospělý Američan. Jen zhruba polovina z nich přitom v průzkumu uvedla, že výpadky příjmů dobře zvládá.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Z pracovníků s příjmy do 40 000 dolarů (přes milion Kč) ročně nahlásilo v březnu ztrátu práce 39 procent lidí. Ve vyšší příjmové kategorii, kde na domácnost připadá 40 000 až 100 000 dolarů za rok, se stalo nezaměstnanými 19 procent a v příjmové kategorii nad 100 000 dolarů jen 13 procent lidí, uvádí Fed.

Více než třetina lidí, kteří přišli o práci, nepředpokládá, že bude schopna uhradit všechny účty. Nicméně 91 procent z nich očekává, že se vrátí do stejného zaměstnání.

Poslední průzkum Fedu o hospodaření a rozhodování v domácnostech zjistil, že jejich finanční situace se přitom v roce 2019 před pandemií výrazně zlepšovala. Mnozí pracující ale nebyli připraveni na finanční krizi.

Kromě rozdílů v jistotě zaměstnání koronavirus také odhalil rozdíly v přístupu ke zdravotní péči. Na 81 procent dospělých uvedlo, že pokud by u sebe pozorovali příznaky koronaviru, vyhledali by lékaře. Z lidí, kteří přišli o práci, nicméně osm procent přiznalo, že by k němu nešli ze strachu z vysokých nákladů. Mezi zaměstnanými lidmi by k lékaři v takovém případě nešla z obav před výdaji jen tři procenta lidí, zjistil Fed.

 

Právě se děje

Další zprávy