Kvůli korunovým dluhopisům finanční správa zkontroluje 1500 firem a osob

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 9. 2017 14:32
Kvůli kauze korunových dluhopisů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v květnu odvolal z funkce tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO). Nyní začala jednat i finanční správa.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Praha - Finanční správa kvůli kauze takzvaných korunových dluhopisů prověřuje 1526 firem a osob. Zatím provedla 757 místních šetření a získala 34 dodatečných daňových přiznání. Vyplývá to z analýzy ministerstva financí, ze které cituje agentura ČTK.

Ze zprávy dále vyplývá, že správa zatím ukončila 17 kontrol u 13 firem. "Důvodem nízkého počtu ukončených daňových kontrol je ve většině případů krátký časový úsek od jejich zahájení a složitost prověřované problematiky," uvádí materiál.

Ministerstvo financí v dokumentu upozorňuje, že finanční správa zaznamenala u některých firem a osob snahu vyhnout se daňové kontrole s odkazem na zpolitizování problematiky korunových dluhopisů a na porušení mlčenlivosti ze strany finanční správy.

"Dosud bylo podáno trestní oznámení na 25 daňových subjektů a v jednom případě byly zjištěné údaje využity při vydání výzvy k prokazování původu majetku," uvádí materiál.

Na prověřování se podle zprávy podílí všech 15 finančních úřadů. Nejvíce poplatníků k prověření, celkem 532, má finanční úřad pro Prahu. Následuje finanční úřad pro Jihomoravský kraj s 203 poplatníky.

Kvůli kauze korunových dluhopisů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v květnu odvolal z funkce tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Babiš korunové dluhopisy v minulosti koupil v objemu téměř 1,5 miliardy Kč od společnosti Agrofert, kterou vlastnil. Vzhledem k podmínkám v zákoně nepodléhal úrokový výnos těchto dluhopisů zdanění. Na Babiše bylo i podáno trestní oznámení kvůli možnému krácení daně.

 

Právě se děje

Další zprávy