Kvízomaty obcházejí zákon, stát podává trestní oznámení

Ekonomika Ekonomika
31. 7. 2014 16:33
Takzvaný kvízomat je běžný „hrací“ automat, který se ale na začátku hry ptá na triviální otázku. Provozovatel se tím snaží tvářit, že hru neurčuje náhoda.
Kvízomat
Kvízomat | Foto: Ministerstvo financí

Praha - Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli nelegálnímu provozování takzvaných „vědomostních kvízů“. Nepovolená technická zařízení, která kombinují klasickou sázkovou hru se znalostními otázkami, se podle ministerstva nacházejí v desítkách provozoven.

Někteří podnikatelé tak obcházejí městský či obecní zákaz provozovat automaty na jejich území. Takzvaný kvízomat je běžný „hrací“ automat, který se ale na začátku hry ptá na triviální otázku. Provozovatel se tím snaží tvářit, že hru neurčuje náhoda, a vyhnout se tak přísnější regulaci.

„Nehodláme nečinně přihlížet tomu, jak takzvané kvízomaty zaplevelují naši zemi. S nelegálními provozovateli bylo zahájeno správní řízení, hrozí jim pokuta až do výše 10 milionů korun,“ říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský (KDU-ČSL), odpovědný právě za regulaci hazardu.

„Zároveň se domníváme, že všechny osoby, které se na provozu kvízomatů podílejí, ať už přímo nebo nepřímo, se dopouštějí trestného činu,“ dodává. Připomíná, že lidem hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Není to vědomostní soutěž

„Pokud jsou však naplněny základní znaky charakterizující loteriea jiné podobné hry – vklad, náhoda a možnost výhry –, jednoznačně dochází k nelegálnímu jednání,“ varoval už v březnu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Toto jednání může být podle ministerstva posouzeno jako správní delikt či trestný čin.

„Kvízomaty“ podle Závodského tyto zákonné znaky naplňují, neboť z pohledu účastníka o výhře či prohře rozhoduje předem neznámá okolnost, která v tomto případě představuje výši hodnoty otázky. Vědomosti účastníka mají vliv pouze na výši jeho celkové prohry. Provozováním kvízomatů tak dochází k cílenému porušování zákona o loteriích a jiných podobných hrách.

„Zanedbatelné zcela jistě není ani krácení povinného odvodu státu, který představuje 20 procent z rozdílu mezi vsazenými a vyplacenými částkami a dále odvod 55 korun denně za každý povolený přístroj,“ dodává Závodský.

 

Právě se děje

Další zprávy