Kvízomaty jsou hazard, potvrdil soud. Provozovatel zaplatí pokutu deset milionů

Martin Ťopek Martin Ťopek
25. 10. 2018 11:59
Kontrolní orgány se přestaly bát a začaly zasahovat i proti kvízomatům, zhodnotil situaci státní zástupce.
Podle ministerstva financí je provozování kvízomatů nelegální. Fungují na podobný způsob jako klasické výherní automaty, jen se hráče ptají na jednoduché otázky. | Video: Radek Nohl

Praha - Nejvyšší správní soud má nepříjemnou zprávu pro všechny provozovatele takzvaných kvízomatů. Potvrdil rozsudek nižší instance, že společnost Vindaron Pro musí zaplatit pokutu téměř deset milionů korun za provoz údajně vědomostních a zároveň výherních automatů. Jinými slovy, od této chvíle jsou kvízomaty prokazatelně považovány za hazard.

Kvízomaty se od tradičních hazardních přístrojů liší tím, že hráč musí také odpovědět na kvízovou otázku, mnohdy zcela jednoduchou až triviální. Právě to byl argument provozovatelů, že nenabízejí hazard, ale vědomostní soutěž. NSS ale takovou argumentaci odmítl.

"Je dobře, že jsme v tomto směru s Nejvyšším správním soudem zajedno. Provozování nelegálních kvízomatů je stále diskutované téma, které je spojené s daňovými úniky a tím značnými škodami pro státní rozpočet," uvedl šéf Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Martin Janeček.

V případě uvedeného vleklého sporu, o kterém rozhodovaly správní soudy, udělila berní správa společnosti Vindaron Pro sankci ve výši 9 750 000. Přitom v té době byla maximální možná výše pokuty 10 milionů korun. "Historicky se jednalo o nejvyšší uloženou pokutu v hazardním průmyslu," dodala Klára Křehlová z tiskového oddělení GFŘ.

Kvízomaty se v českých hernách objevily v posledních letech, když začalo tažení proti klasickým hracím automatům. Finanční správa řeší problematiku nelegálního provozování těchto zařízení od roku 2013, kdy Specializovaný finanční úřad zahájil kontroly vytipovaných firem. Od roku 2014 rozdal úřad pokuty v řádu desítek milionů korun.

Nepadají přitom jen pokuty. V polovině září proběhla celostátní rozsáhlá akce, při níž se také zatýkalo a zabavoval majetek. "Vyšetřování bylo původně zaměřeno na provozovatele zařízení typu Quizard, avšak šetření ukázalo, že stejná skupina osob stojí i za dalšími zařízeními pro provoz nelegálního hazardu s označeními, Slevostroj, Golden Horse a Diascope," uvedla Ivana Nguyenová, tisková mluvčí policejního prezidia.

Policie provedla devět domovních prohlídek a 15 prohlídek jiných prostor, při kterých zabavila 10 milionů korun v hotovosti a dalších 120 tisíc v cizích měnách. Do cely putovalo deset osob, které si vyslechly obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupin.

"Po přechodném období účinnosti novely zákona o hazardních hrách z roku 2016 se zdá, že se kontrolní orgány přestaly bát a začaly zasahovat i proti kvízomatům," uvedl dohlížející státní zástupce Jiří Kožina, který na případ dohlíží.

 

Právě se děje

Další zprávy