Kuťa, štola i kapustnica. Nahlédněte do štědrovečerní tabule cizinců v Česku

ada ada
24. 12. 2018 16:23
V Česku dlouhodobě pobývá téměř 530 tisíc cizinců, ukazují aktuální data Českého statistického úřadu. Většina národností má na Vánoce specifické stravovací návyky, které dodržují i mimo svou rodnou zem. Jiní Vánoce neslaví vůbec, ale přizpůsobují se zdejším zvykům. Jakou štědrovečerní tabuli volí ty nejpočetněji zastoupené národnosti u nás?
Foto: Thinkstock

Tradice není vždy pevná. Různorodosti se přizpůsobují i obchody

V Česku dlouhodobě pobývá více než půl milionu cizinců, ukazují data Českého statistického úřadu. Jaké menu tradičně volí ke Štědrovečerní večeři ty nejpočetněji zastoupené národnosti u nás?

  • Nejčastějším státním občanstvím cizinců s pobytem nad 12 měsíců v Česku je to ukrajinské (23 procent). Následují Slováci s 22 procenty, dále Vietnamci (12 procent), Rusové (7 procent) a Němci se čtyřmi procenty.

Většina národností má na Vánoce specifické stravovací návyky, které dodržují i mimo svou rodnou zem. Například Ukrajinci a Rusové slaví pravoslavné Vánoce až v lednu a s daleko více chody než jsou česká tři nebo čtyři jídla. Vietnamci zase Vánoce neslaví vůbec, ti v Česku se ale snadno dokáží přizpůsobit místním zvykům.

Ani Češi nedrží vánoční tradice striktně a dokáží experimentovat. V obchodech sáhnou na Vánoce nejen po kaprovi, ale například i po kuřecím, krůtím, vinné klobáse či dokonce po hlemýždích. Podle obchodů je stále oblíbenější také losos či mořské plody.

 

Právě se děje

Další zprávy