Kurzarbeit firmy neláká, stát zaplatil jen 15 milionů

ČTK ČTK
17. 3. 2014 18:06
Při takzvaném kurzarbeitu firmy mohou získat peníze na vzdělávání zaměstnanců, pro něž nemají kvůli úbytku zakázek práci. Mohou dostat i příspěvek na mzdy.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Stát vydal za 16 měsíců na takzvaný kurzarbeit pro podniky v tíživé situaci necelých 15 milionů korun. Práci na částečný úvazek s příspěvkem od úřadu práce získalo minulý rok 2363 nezaměstnaných. Vyplývá to ze zprávy o aktivní politice zaměstnanosti pro odbory a zaměstnavatele, kterou má ČTK k dispozici.

Při takzvaném kurzarbeitu firmy mohou získat peníze na vzdělávání zaměstnanců, pro něž nemají kvůli úbytku zakázek práci. Mohou dostat i příspěvek na mzdy. Dohodu na to od září 2012 do konce loňska uzavřelo 41 podniků. Obdržet mohly 26,78 milionu, úřady jim vyplatily 14,85 milionu korun. "Bylo podpořeno 795 zaměstnanců podniků v obtížné ekonomické situaci," upřesňuje zpráva.

Firmy nechtějí přiznat problémy

Na kurzarbeit stát vyčlenil do konce roku 2015 celkem 400 milionů. Zaměstnavatelé o podporu zatím příliš nestáli. Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák už dříve řekl, že mnohé firmy se nechtějí před konkurencí i bankami přiznat, že jsou v problémech.

V minulosti kritika směřovala ale spíš k tomu, že pravidla pro kurzarbeit jsou příliš přísná. O projektu jednala s odbory a zaměstnavateli už vláda Jiřího Rusnoka. Na podzim se dohodli na přesunu 250 milionů korun do podpory zaměstnávání mladých.

Do konce loňska díky příspěvkům na mzdy či na vybavení našlo práci 13 269 nezaměstnaných do 30 let. Pokud zaměstnavatel takového pracovníka přijme, může na jeho mzdu dostávat až 24 000 korun měsíčně, a to až rok.

Zkrácený úvazek pro 2363 lidí

Do konce loňska dostalo místo na zkrácený úvazek také 2363 nezaměstnaných. Firma na vytvoření takového postu dostala od úřadu práce až 12 000 korun. Podpora má přispět k většímu zaměstnávání rodičů malých dětí či lidí před penzí.

Díky investičním pobídkám vzniklo loni 230 míst a 969 zaměstnanců se rekvalifikovalo. Peníze plynuly do oblastí, kde byla nezaměstnanost o polovinu vyšší než celorepublikový průměr. Stát vydal zhruba 30,77 milionu korun, rozdělilo si je 18 společností. "Vzhledem k nepříznivému vývoji hospodářské situace v ČR nedošlo v roce 2013 ze strany investorů k naplnění závazků vytváření nových pracovních míst v maximální očekávané výši," uvádí ministerstvo.

Investiční pobídka činila na pracovníka 50 000 korun. Od února je 200 000 korun, místo musí vydržet aspoň pět let. Podporu zvedla počátkem roku Rusnokova vláda. Chtěla tak řešit situaci v Moravskoslezském kraji, kde hrozí zavírání dolů.

Pomohou nové služby pro domácnost?

Podle zprávy se "nástroje aktivní politiky zaměstnanosti" zaměřovaly hlavně na lidi, kteří byli bez práce přes pět měsíců, měli postižení, nedávno skončili školu, měli malé děti či jim bylo víc než 55 let. Téměř 1,78 miliardy šlo do veřejně prospěšných prací, víc než 1,02 miliardy na společensky účelná místa. Příspěvek na podnikání dostalo 2303 lidí.

Úřad práce připravuje zavedení nových služeb pro domácnost. V nich by v budoucnu mohlo najít uplatnění až několik tisíc lidí. Zhruba 40 miliard by do roku 2020 chtěl resort práce získat na podporu zaměstnanosti z evropských fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy