Klid na koruně je jen dočasný. Turbulence ještě přijdou, odpověděl čtenářům analytik

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 10. 4. 2017 15:36
Online rozhovor s ekonomem Miroslavem Novákem.
Za kolik budou eura na dovolenou? Analytik odpovídal
Rozhovor skončil
Miroslav Novák odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - Že je koruna po konci intervencí zatím překvapivě klidná? Nemusí to nic znamenat. "S ohledem na velký příliv spekulativního kapitálu do ČR v posledních měsících očekávám velké turbulence koruny," napsal v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ, která se zaměřuje i na obchodování s cizími měnami.

I když koruna v prvních dnech po konci intervencí je až překvapivě "klidná" a kurz k euru od čtvrtečního "exitu" posílil o zhruba 50 haléřů, podobně klidný vývoj v dalších týdnech a měsících Novák neočekává. Kurz se podle něj může v nejbližších měsících pohybovat v širokém rozmezí cca 25 až 28,40 koruny za euro.

Pro příští roky ale počítá s tím, že koruna bude k euru posilovat a v horizontu několika let se dostane i pod hranici 24 korun za euro.

Souhlasil také s jedním ze čtenářů, který si myslí, že posilující koruna nebude příliš vidět na cenovkách dováženého zboží. "Kosmetické zlevnění například novinek u spotřební elektroniky nastat může, ale významnější dopad na pokles cen v segmentu třeba právě zmíněné elektroniky neočekávám. Za důležitější než kurz považuji velkou konkurenci mezi výrobci i prodejci," napsal Novák.

Silnější koruna se podle něj letos výrazně neprojeví ani v nabídce cestovních kanceláří. "Mají na léto již vesměs nasmlouvané ceny, takže levnější dovolené se letos v létě budou týkat spíše jen last minute zájezdů a zlevňovat, pokud k tomu vůbec dojde, se bude až po letní sezoně," myslí si analytik.

Nemyslí si, že silnější koruna bude mít vliv na růst platů v českých firmách. "Vzhledem k tomu, že míra nezaměstnanosti v ČR je velmi nízká a dále klesá a na straně druhé počet nabízených pracovních míst roste, tak se letos tento nesoulad mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu odrazí do dalšího zrychlení růstu mezd (mediánové i průměrné)," napsal Novák.

Za kolik budou eura na dovolenou? Analytik odpovídal

Rozhovor skončil
10. 4. 2017
Ptá se: Jirka

Jednoduchá otázka: prospěly více než tříleté intervence Česku, nebo mu spíš uškodily? (Ekonomika by rostla i bez nich a inflace stejně nestoupla, resp. až v samém závěru)

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

na tuto otázku podle mě bohužel zatím ještě nelze jednoznačně odpovědět a to vzhledem k tomu, že zatímco přínosy intervencí jsou již víceméně známé, tak jejich výsledné náklady ještě neznáme. Ukončení intervencí, respektive kurzového závazku, je zatím příliš čerstvé.

Co se týče přínosů intervencí, tak z nich s ohledem na proexportní charakter české ekonomiky těžily primárně exportní podniky - větší konkurenceschopnost díky slabšímu kurzu, vyšší zisková marže, růst zakázek a tím pádem i růst zaměstnanosti. Tyto efekty se následně promítaly i do dalších segmentů české ekonomiky. Stručně řečeno, slabší koruna nepochybně pomohla růstu české ekonomiky.

Na druhé straně v roce 2013 již bylo patrné hospodářské oživení v eurozóně, v dalších letech došlo k poklesu cen energií a v roce 2015 růst HDP silně urychlilo i dočerpávání peněz z EU. Pokud se podívám do dalších středoevropských zemí (Polsko, Slovensko, Maďarsko), tak od roku 2013 všechny země vykazují podobné ekonomické charakteristiky jako ČR (růst HDP, růst exportu, pokles nezaměstnanosti), z čehož mi vyplývá, že ekonomika ČR by rostla i bez zásahu ČNB.

Naopak náklady ještě nelze jednoznačně vyčíslit. Hlavní riziko spatřuji konkrétně ve výrazném nárůstu devizových rezerv ČNB, když v 1. čtvrtletí 2017 ČNB intervenovala v objemu cca 1,1 mld. korun. A z velké části se pravděpodobně jedná o spekulativní kapitál, který představuje hrozbu turbulencí na devizovém trhu. S nárůstem devizových rezerv se rovněž pojí problém budoucí ztráty ČNB z držby devizových rezerv po případném posílení koruny - na tuto problematiku existuje vícero pohledů. Otázkou rovněž je, zda některé exportní podniky v následujících letech ustojí silnější kurz koruny, který byl v předchozích letech uměle udržován na slabších úrovních.

10. 4. 2017
Ptá se: Vodník Česílko

Troufl byste si odhadnout, kde bude koruna za rok (pokud bude ČNB dělat mrtvého brouka)?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

za rok by se již situace na devizovém trhu měla ustálit. Kurz koruny vůči euru za 12 měsíců vidím zhruba mezi 25 a 26 korunami za euro. Dlouhodoběji pod 25 Kč/EUR koruna - a v nejbližším roce pravděpodobně i za přispění ČNB - nezamíří. Pokud by ČNB kurz koruny v nadcházejícím roce neovlivňovala, tak je reálné i výraznější posílení české měny pod 25 Kč/EUR (ČNB ale podle mě bude výraznějšímu posílení koruny bránit).

10. 4. 2017
Ptá se: uzivatel

Dobry den,
Chtel bych se zeptat jak vidite kurz dolaru vuci korune, vzhledem ke zruseni intervenci czk/eur?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

určité posílení koruny vůči USD je nyní v souvislosti s ukončením kurzového závazku ČNB pravděpodobné. Dlouhodobě je však klíčem ke kurzu koruna vs. dolar vývoj na hlavním měnovém páru EURUSD.

10. 4. 2017
Ptá se: Miloslav Nikl

Dobrý den,

Může ČNB použít vytištěných 2 biliony korun ( konvertovaných do Eura ) k vyrovnání státního dluhu ?

Proč s vysokými náklady dočasně intervenovat, natištěním dalších pár bilionů se měna znehodnotí sama od sebe a trvale.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den.

Ne, podle současné české legislativy nikoliv, jednalo by se o tzv. monetizaci dluhu. ČNB, pokud je její výsledek hospodaření kladný, může odvést zisk do státního rozpočtu. Vzhledem k tomu, že ČNB dlouhodobě hospodaří se ztrátou, kladné výsledky z posledních let jsou kvůli oslabení koruny výjimkou, tak nemá ani co odvádět a pokud navíc očekáváme, že koruna bude v příštích letech posilovat, tak se hospodaření ČNB zase dostane do ztráty.

Nepřímo však centrální banky zemím se státním dluhem pomáhají. Viz např. Evropská centrální banka nákupem státních dluhopisů v rámci tzv. kvantitativního uvolňování. Zvyšuje tím poptávku po státních dluhopisech, zvyšuje tak jejich cenu, čímž výsledně snižuje jejich výnos.

A proč s vysokými náklady dočasně intervenovat, když natištěním dalších pár bilionů se měna znehodnotí sama od sebe a trvale?

To bezpochyby ano, natištění dalších pár biliónů by však mohlo vyvolat ztrátu důvěry ekonomických subjektů (domácnosti, firmy) v korunu, způsobit odliv zahraničních investic a výsledně způsobit hyperinflaci a velké ekonomické škody. „Tisknout“ se musí s rozmyslem. :-)

10. 4. 2017
Ptá se: Josef

Dobrý den, jak vidíte vývoj koruny vůči euru v horizontu příštích 6ti měsíců? Děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

s ohledem na velký příliv spekulativního kapitálu do ČR v posledních měsících očekávám velké turbulence koruny. Vůči euru v rozmezí cca 25 – 28,40 CZK/EUR.

10. 4. 2017
Ptá se: Radek

Dobrý den,je vhodná doba,nebo-li nenastal už čas přijmout společnou měnu €?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

přijetí eura je čistě politická záležitost. Pokud by existovala ekonomická vůle, tak požadavky na vstup do eurozóny, tzv. Maastrichtská kritéria, ČR splňuje. Ani z ekonomického pohledu nelze jednoznačně říci euro ano či ne. Velmi silná orientace zahraničního obchodu ČR na eurozónu a Německo podporují zavedení eura v ČR. Naopak hluboké ekonomické nerovnováhy mezi jednotlivými zeměmi eurozóny jsou důvodem zůstat u koruny.

10. 4. 2017
Ptá se: Lukáš

Myslíte si, že koruna posílí tento rok pod 25,50? Zastáváte také ten názor, že změna kurzu se v kamených obchodech nejspíš vůbec neprojeví na ceně? Nnastupují nové modely skoro všeho a novinky jsou vždy drahší, takže kurzový rozdíl stejně nebude znát...

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

pod 25,50 – krátkodobě to možné určitě je. S názorem, že se o něco silnější koruna do zlevnění zboží téměř nepromítne, se víceméně shoduji. Kosmetické zlevnění např. novinek u spotřební elektroniky nastat může, ale významnější dopad na pokles cen v segmentu např. zmíněné elektroniky neočekávám. Za důležitější než kurz považuji velkou konkurenci mezi výrobci i prodejci.

10. 4. 2017
Ptá se: RNDr. Jiří Kos

1. otázka:
Dobrý den, zajímalo by mne, zda se též domníváte, že záměrná devastace české měny tisknutím de facto falešných peněz v objemech biliónů korun skutečně prospívá české ekonomice.
Je všeobecně známé, že kupní síla obyvatel České republiky je několikanásobně nižší, než kupní síla našich západních sousedů. Nejsem ekonom, přesto mi připadá zcestné tvrzení, že tento nepoměr prostě odpovídá několikanásobně nižší produktivitě práce v naší zemi. (Jsem schopen si připustit, že je nižší o desítky procent, ne však o stovky procent.) Osobně se domnívám, že uvedený nepoměr kupní síly je z velké části zapříčiněn právě podhodnocenou českou měnou a že jednou z cest, jak se v kupní síle obyvatel přiblížit vyspělým zemím, je umožnit české měně posilování směrem ke kurzu, který by odpovídal aktuálním ekonomickým ukazatelům naší ekonomiky a záměrnou devastaci naší měny považuji za zločin vůči všem poctivě pracujícím občanům země.

A mohu-li ještě jednu otázku:
Domníváte se též, že každý pokles inflace i inflace obecně je skutečně negativním jevem ?Že pokles cen ropy a energií, který se v uplynulém období významně podílel na nízké inflaci (nejen) u nás je skutečně brzdou naší ekonomiky ?Já osobně se ztotožňuji s těmi ekonomy, kteří považují inflaci za obecně negativní jev a s obavami očekávám, kdy v této zemi začnou jiní "moudří" mocní obdobným způsobem cílit třeba kriminalitu, aby její příliš nízká míra nebrzdila rozvoj naší země.Předem Vám velmi děkuji za fundovanou odpověď.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

pokusím se odpovědět nejprve na 2. otázku týkající se inflace. Při zkoumání inflace či deflace je na místě zcela zásadní otázka co stojí za oním růstem či poklesem cen a zda centrální banka má k dispozici nástroje, kterými může inflaci snížit (pokud se nachází např. na 5 %) či zvýšit pokud je například nulová. V českém kontextu velmi nízký růst cen v posledních letech byl odrazem primárně levných energií, poklesu cen potravin a velkou konkurencí výrobců i prodejců u obchodovatelného zboží. Z tohoto pohledu byla akce ČNB, tj. oslabení koruny, přinejmenším diskutabilní.

Devastace české měny + kupní síla občanů ČR a produktivita.
Kupní síla české mzdy vyjádřená v eurech po spuštění intervencí v listopadu 2013 nepohybně poklesla. Otázkou je, zda rychlý mzdový růst, který vidíme v současnosti by byl stejně rychlý, pokud by ČNB neintervenovala.
Co se týče produktivity, tak ta je v ČR bohužel nižší než např. v Německu. problém je v ceně zboží a služeb, které Německo vyrábí a prodává, kde na rozdíl od ČR je výrobcem koncových výrobků a z pohledu služeb je zase v Německu vyšší kupní síla. Dalším problémem je přístup ČR na zahraniční trhy s koncovým produktem, kde je oproti zemím jako Německo znevýhodněna. Pozornost je nutné věnovat i struktuře české ekonomiky a vlastnictví podniků - silný odliv dividend do zahraničí (respektive vysoká výnosnost přímých zahraničních investic v ČR). Problém produktivity je velmi široký a s intervencemi v mnoha ohledech souvisí jen okrajově.

10. 4. 2017
Ptá se: Hynek Babica

Kdy prijde nejvhodnejsi doba vymenit koruny za eura na dovolenou------kopim euro po 25kc. Dekuji EKUJI

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

na euro pod 25 korun bych letos nečekal, nemusíte se dočkat. Posílení koruny „jen“ pod 26 je reálnější a můžeme se ho dočkat již v tomto týdnu nebo až za dva měsíce.

10. 4. 2017
Ptá se: Toman

Proc uz nemame € . A proc ho vlada nechce. Ja nych ho zavedl ihned. Pro Cesko by to bylo vyhodne.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

přijetí eura je čistě politické rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že např. podle Eurobarometru je pro zavedení eura ČR méně jak 20 % české populace, tak by se snaha o zavedení eura mohla pro danou politickou stranu stát politickou sebevraždou. Do té doby, než obliba eura v ČR výrazněji nevzroste, tak se ho ani politické strany nebudou snažit zavést. Co se týče ekonomické stránky – pro přijetí eura hovoří silná hospodářská orientace ČR na Německo a eurozónu, proti naopak silné makroekonomické nerovnováhy uvnitř eurozóny.

10. 4. 2017
Ptá se: Jan Myška

Dobré odpoledne Mirku,
jaký bude podle Vás dopad posílené koruny na export českých firem do 2 let? Lze odhadnout míru poklesu? Děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, Honzo,

bohužel v tuto chvíli žádný empirický odhad dopadu posílení koruny na český export nemám. Zkusím odpovědět takto:

Z pohledu exportu je kurz nepochybně důležitou proměnnou, nesmíme však opomíjet zahraniční poptávku. Pokud se vrátíme zpět do historie, tak v roce 2008, tj. v době kdy koruna k euru posílila až na 23 Kč/EUR meziročně, český export stagnoval, avšak v roce 2009, kdy koruna k euru výrazně oslabila a pohybovala se i nad hladinou 29 Kč/EUR, se český export propadl o cca 14 %.

Tím chci říci, že pokud koruna v nejbližších dvou letech nějak dramaticky neposílí (10 - 20 %) a poptávka ze zahraniční zůstane silná, tak bych se negativního dopadu na český export neobával.

10. 4. 2017
Ptá se: Roth

Dobrý den, mám otázku ohledně pojištění kurzu. Nevěřil jsem výraznějšímu posílení koruny v horizontu 3 měsíců, teď vidím, že jsem asi měl (inkasuji nepravidelně EUR). Má použití těchto instrumentů aktuálně ještě smysl ? Pokud ano, volil byste krátkodobější nebo na delší dobu ? Děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

eliminace kurzového rizika smysl i nadále dává. Zajištění kurzu představuje v budoucnu opěrný bod, tzn. že dopředu znáte kurz, kterým budete konvertovat eura do korun a nemusíte se obávat dalšího možného zhodnocení koruny. Bez detailnější znalosti Vám přesnější detaily ohledně délky zajištění poskytnout nemohu.

10. 4. 2017
Ptá se: Zdeňka Rybářová

Moje otázka směřuje ,v jakém časovém horizontu vidíte nejvýhodnější kurz Eura a Dolaru ?Do 1 roku. Děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

na Vaši otázku bohužel odpovědět nedokáži. Pouze bych hádal a to nechci. Omlouvám se.

Pod 26 se koruna může vůči euru dostat jak již v tomto týdnu, tak za měsíc či dva a ani to není nijak jisté. Stejně tak nelze vyloučit opačný pohyb koruny.

10. 4. 2017
Ptá se: Kamil Uherek

Jaký bude mít vliv konec intervencí na vývoj mezd v ČR?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

v korunovém vyjádření žádný. Vzhledem k tomu, že míra nezaměstnanosti v ČR je velmi nízká a dále klesá a na straně druhé počet nabízených pracovních míst roste, tak se letos tento nesoulad mezi nabídku a poptávkou na pracovním trhu odrazí do dalšího zrychlení růstu mezd (mediánové i průměrné).

Z pohledu porovnání např. s Německem, kde mají euro, se rozdíl mezi německou a českou mzdou mírně sníží (rychlejší růst mezd v ČR než v Německu + pravděpodobné posílení koruny vůči euru = rychlejší růst české mzdy v eurech než německé v eurech).

10. 4. 2017
Ptá se: Vlasta Alžběta

Dobrý den, pane Nováku. Mám úplně opačný problém - mým jediným příjmem je velice skromná vdovská penze v eurech. Zajímá mě tedy dlouhodobější tendence poklesu eura vůči koruně.Děkuji.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

v dlouhodobém, řekněme 10letém horizontu, je pravděpodobnější, že koruna bude vůči euru posilovat. Vycházím z toho, že potenciál růstu české ekonomiky zůstává vyšší než ekonomiky eurozóny. Před r. 2008 koruna rovněž posilovala a ČR doháněla skrz posilování koruny eurozónu - tzv. reálná konvergence. To samé lze pravděpodobně očekávat i nyní.

10. 4. 2017
Ptá se: Martina

Dobrý den, kdy myslíte že začnou zlevňovat dovolené ? Děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

můj skromný odhad: cestovní kanceláře mají na léto již vesměs nasmlouvané ceny, takže levnější dovolené se letos v létě budou týkat spíše jen last minute zájezdů a zlevňovat, pokud k tomu vůbec dojde, se bude až po letní sezoně.

10. 4. 2017
Ptá se: Lenka

Dobrý den, četla jsem, že ukončení intervencí by mělo mít vliv na trh nemovitostí, konkrétně na sazby hypotéčních úvěrů. Jaký je Váš názor? Co můžeme očekávat?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

ukončení kurzového závazku bych s cenami nemovitostí příliš nespojoval. Ceny nemovitostí jsou podle mě primárně odrazem rychle rostoucí ekonomiky na straně jedné a velmi dostupných úvěrů (teď již přeci jen trochu méně) na straně druhé. Obecně jsou nemovitosti a půda žádaným druhem aktiv v době, kdy jsou úrokové sazby na nule a pevně úročená aktiva jako např. dluhopisy nebo termínované vklady nejsou z tohoto pohledu atraktivní. Enormní růst cen nemovitostí však není jen doménou ČR, podívejme se např. do Švédska.

10. 4. 2017
Ptá se: Mirek

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda se dá v budoucnu počítat s výraznějším posílením koruny (pod 24 Kč za euro nebo na 16 Kč za dolar), jak už se to v minulosti stalo. Co motivuje ČNB intervenovat proti silné koruně? Chápu, že exportéři jsou proti silné koruně, ale není přirozené posilování koruny normálním vývojem. Proč do toho zasahovat? Proč by jednou nemohlo být euro třeba za 20 Kč?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

koruna pod 24 Kč/EUR v dlouhodobém horizontu (10 let) určitě ano. Vůči USD bude záviset na vývoji EURUSD.

Motivace ČNB pro intervence - hlavním cílem je stabilita cen, která je vyjádřena jako 2% meziroční růst spotřebitelských cen. Motivací ČNB tedy v tomto případě byla snaha dostat inflaci na 2 %. A s tím se samozřejmě pojí celá řada otázek, zda by se měla ČNB ortodoxně řídit jen inflací, či inflaci dočasně ignorovat.

Já odpovím za sebe tak, že pozitivní dopady intervencí ČNB byly a jsou na jedné straně přeceňovány a na straně druhé (odpůrci intervencí) démonizovány.

10. 4. 2017
Ptá se: Karel

Dobrý den,
rád bych se optal, zda-li byste se mohl přibližně definovat, jaký vliv bude mít konec intervencí a případné posílení CZK na cenu zlata.

Předem díky

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

jediný dopad který mě napadá je skrz kurz koruny k dolaru. Vzhledem k pohybům zlata v USD v řádech i několika procent za týden je dvouprocentní posílení koruny v minulém týdnu jen marginálií.

10. 4. 2017
Ptá se: Anonym

Dobrý den,
Co si myslíte, že ČNB bude dělat se všemi eury, které má nyní jako devízové rezervy?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

část podle mě může použít na nákup korun (v případě, že koruna po odlivu spekulativního kapitálu bude oslabovat a ČNB se bude intervenovat proti oslabení koruny - opačné intervence než v letech 2013 - březen 2017).
Jinak pokud si pamatuji, tak guvernér J. Rusnok mluvil tak, že část devizových rezerv bude sloužit pro potřeby případných intervencí a část devizových rezerv se pokusí ČNB zhodnotit na finančním trhu (akcie, dluhopisy) .

10. 4. 2017
Ptá se: Krotky JIří

Za kolik budou eura koncem června

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

na tuto otázku bohužel neumím odpovědět a mnou uvedené pásmo 25 - 28,40 Vás asi příliš neuspokojí. Bohužel konkrétnější odpověď neznám, pouze bych hádal

 

Právě se děje

Další zprávy