Kupujte naše jablka. Evropské země hledají lék na sankce

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 8. 2014 13:00
Kromě Spojených států očekávají postižené státy podporu hlavně od Evropské komise. Ta se ale zatím chystá pomoct jen pěstitelům broskví a nektarinek.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Brusel - Evropští vývozci potravin začínají pociťovat dopad sankcí, které minulý čtvrtek vyhlásil Kreml, a snaží se najít řešení. Poláci se obrací s žádostí o pomoc na Spojené státy americké, Kypr zase doufá, že mu pomůže Evropská komise.

Polský velvyslanec ve Washingtonu Ryszard Schnepf na konci minulého týdne vznesl prosbu, zda by Spojené státy nemohly začít kupovat jablka, která největší producent tohoto ovoce v EU doposud prodával do Ruska.

"Máme zájem o rychlé řešení, protože situace je mimořádná," prohlásil Schnepf. Podle polské agentury PAP se již sešel se zástupcem amerického ministerstva zemědělství a diskutoval s ním možné otevření tamního trhu, který je pro polské vývozce jablek zatím zavřený.

Unie by měla sáhnout do kapsy

Několik zemí EU už také dalo najevo, že doufají v pomoc od Evropské komise. Finský premiér Alexander Stubb například prohlásil, že pokud některá ze zemí EU utrpí kvůli sankcím více než ostatní, měla by se dočkat "jisté náhrady".

Výrazných dopadů se obávají třeba v Řecku, Polsku, Bulharsku nebo na Kypru. "Producenti budou nuceni prodávat své zboží extrémně levně, protože zákazníci vědí, že jsou zoufalí a že nemají žádnou jinou možnost," říká zástupce kyperských farmářů Panikos Hambas a připomíná, že ruským sankcím předcházely zákazy ze strany EU.

"Nyní proto Unie musí sáhnout do kapsy a najít způsob, jak nahradit zemědělcům jejich ztráty," uvádí pro tamní televizi CyBC. Na Kypru utrpí hlavně pěstitelé mandor, což je kříženec mezi mandarinkou a pomerančem. Export do Ruska se podílel 60 procenty na celkovém vývozu země, většinu zboží tvořily přitom právě zmíněné citrusy.

Bulharští politici se zase obávají, že jim na trhu zbyde spousta neprodaných mléčných výrobků a masa. Tamní ministr zemědělství Vasil Grudev už proto požádal o svolání mimořádné schůze Evropské rady pro zemědělství a rybolov.

"Během setkání bude Bulharsko usilovat o kompenzaci ztrát. Předpokládá se, že naši producenti přijdou o deset milionů eur," píše tamní list Standart.

Nejprve vyčíslíme škody

Evropská komise zatím oznámila, že podpoří pěstitele broskví a nektarinek. Ti kromě zákazu vstupu na ruský trh letos trpí i špatným počasím.

Podle listu EU Observer má přitom Unie v rámci společné zemědělské politiky rezervu 420 milionů eur, která by mohla posloužit právě ke kompenzaci postižených farmářů.

"Na to, abychom mluvili o přesné částce, je ale stále ještě trochu brzy," uvádí pro EU Observer mluvčí Komise Roger Waite s tím, že prvně je potřeba vyčíslit dopad sankcí. "Evropští vývozci sice přišli o jeden trh, teď ale ještě nemůžeme říct, že místo Ruska nezvládnou dodávat zboží někam jinam," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy