První nástupiště nejsou součástí nádraží. Převedou se až za rok, dráhy dostanou 1,5 miliardy

ČTK ČTK
1. 5. 2016 16:25
Podle odhadů by České dráhy měly převodem prvních nástupišť na Správu železniční dopravní cesty získat až 1,5 miliardy korun. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. Kromě převodu prvních nástupišť zbývá na SŽDC převést ještě pozemky pod kolejemi. Převod nádraží za zhruba 3,3 miliardy korun schválila začátkem dubna dozorčí rada Českých drah.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

PrahaZa převod prvních nástupišť na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) očekávají České dráhy výnos v rozmezí stovek milionů korun  1,5 miliardy korun. Zatím jde však pouze o odhad, ČD na tento majetek nemají vypracované cenové posudky.

První nástupiště totiž nejsou součástí aktuálně převáděného balíku 1500 nádraží, které dopravce prodává SŽDC. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

"Zhruba 500 prvních nástupišť bude nutné geodeticky vyměřit, převod se tak neuskuteční dříve než za rok," dodal Krtek.

Kromě prvních nástupišť ještě z železniční infrastruktury zbývá na SŽDC převést pozemky pod kolejemi, které nadále zůstávají v majetku Českých drah. 

Převod nádraží za zhruba 3,3 miliardy korun schválila začátkem dubna dozorčí rada Českých drah. Převod ještě bude muset posvětit řídící výbor dopravce. Podle Krtka se jeho zasedání uskuteční v první polovině května.

České dráhy vloni skončily se ztrátou téměř 1,4 miliardy korun. Důvodem jsou zvýšené náklady v podobě nájmů náhradní autobusové dopravy, které si vyžádaly rozsáhlé výluky na železnici a prohraná arbitráž s dodavatelem lokomotiv, společností Škoda Transportation. Té České dráhy na základě prohrané arbitráže musely vyplatit zhruba 1,2 miliardy korun jako doplatek za pozdě odebrané lokomotivy a inflační navýšení.

Kvůli nákladům spojeným s platbou Škodovce vloni v listopadu uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), že je možné, že bude nutné zvýšit cenu jízdného na železnici. To ale Krtek dnes odmítl s tím, že dráhy podobné zdražování neplánují. Reálné je, že se od prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, ceny zvýší o inflaci.

 

Právě se děje

Další zprávy