Krtek odmítl nižší post v představenstvu ČD a odchází. Vedení není usnášeníschopné

ČTK ČTK
14. 9. 2018 17:04
Protože bývalý ředitel Českých drah odmítl post místopředsedy představenstva a rozhodl se státní podnik opustit, není představenstvo ČD usnášeníschopné.
Pavel Krtek.
Pavel Krtek. | Foto: Libor Fojtík

Praha - Předchozí ředitel Českých drah (ČD) Pavel Krtek zcela opouští vedení společnosti. Post místopředsedy představenstva, na který ho v úterý zvolila dozorčí rada, odmítl. Pětičlenné představenstvo ČD tak momentálně není usnášeníschopné, má pouze dva členy. Informuje o tom server Zdopravy.cz.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na Twitteru uvedl, že ho odchod Krtka mrzí. "Své případné odvolání z funkce předsedy představenstva spojoval s ohrožením finanční stability Českých drah. Bude zajímavé sledovat, zda tím náhodou nemyslel tučné odstupné, které bude nyní žádat," dodal Ťok. Ministr se v minulosti vyslovil pro personální změny ve vedení drah. Managementu vyčítal pomalou liberalizaci provozu na železnici.

Krtka v úterý v čele představenstva nahradil Miroslav Kupec, který se zároveň stal generálním ředitelem firmy. Z představenstva dozorčí rada rovněž odvolala Martina Bělčíka a Ludvíka Urbana, které tam v minulosti nominovala ČSSD.

Krtek v úterý oznámil, že se do pátku rozhodne, zda post místopředsedy představenstva přijme. Svoje rozhodnutí dnes nekomentoval, dozorčí rada ale prý byla na takový vývoj připravená. "Pracovali jsme i s tímto scénářem, že post odmítne. Svoláme mimořádnou dozorčí radu, která zvolí třetího člena," sdělil serveru předseda dozorčí rady Petr Moos. Společnost již dříve oznámila, že na zbylá dvě místa v představenstvu bude vypsáno výběrové řízení.

Změny ve vedení se nelíbí odborům. Místopředseda Odborového sdružení železničářů a jeden z členů rady Vladislav Vokoun řekl, že ani úterní jednání nepřesvědčilo odbory o nutnosti změn. Podle něj navíc není pro změny vhodný čas, protože podnik řeší nové smlouvy o regionální dopravě. Všichni tři zástupci odborů v radě proto hlasovali proti změnám.

Část dozorčí rady ČD v červenci odvolal Řídící výbor ČD a Ťok tehdy mezi hlavní cíle nově složené rady zařadil vypsání výběrového řízení na nový management podniku. Obměněná rada na prvním zasedání v srpnu zvolila do svého čela Petra Moose.

Skupina Českých drah zaměstnává zhruba 23 400 lidí. Firmě v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně. Tržby skupiny se ale meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů na 17,35 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy