Další krize se blíží, na koho udeří nejdříve a jak se připravit? Otázky a odpovědi

Iva Špačková Iva Špačková
14. 9. 2018 6:52
Před deseti lety padla ve Spojených státech v historicky největším bankrotu investiční banka Lehman Brothers a naplno tak rozpoutala světovou finanční krizi. Proč vznikla, proč zatopila celý svět a je možné se z ní poučit tak, aby se už podobná situace nikdy neopakovala? Základní otázky se pro laiky pokusila vysvětlit hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.
Foto: Reuters

Nejzranitelnější odvětví

  • Jaká odvětví jsou při krizi nejzranitelnější a jaká se jí bát nemusí? Jaká odvětví na ní mohou naopak vydělat? 

Krizí je několik druhů. V současném světě jsou nejzranitelnější finance, které vyvolávají finanční krize. Je to dáno jejich velikostí, která paradoxně po globální finanční krizi ještě narostla, a jejich napojením na ekonomiku především skrz úvěry neboli dluhy. 

Obchodní války mohou vyvolat krize obchodní a krize nerostná může nastat v situaci, kdy dojde vzácný a těžko nahraditelný nerost. 

Bez ohledu na typ krize jsou nejcitelněji postiženy sektory silně závislé na spotřebě. Takzvanými "early birds" ("prvními vlašťovkami") je např. zážitkový business a v případě výroby zase dopravní služby - konkrétně kamionová doprava.

Například nastupující recesi v roce 2008 první ucítili prodejci zážitkových služeb - viditelně tehdy klesl zájem o jejich služby a "dárky". Lidé už tehdy podvědomě tušili problémy a přizpůsobili tomu své spotřební chování. Na průmysl jsou naopak silně navázáni kamionoví dopravci. Ti první ucítí všeobecný pokles zakázek a následně i výroby, protože se vozí méně materiálu, polotovarů a hotového zboží. Tak tomu bylo i za krize 2008/09. 

 

Právě se děje

Další zprávy