Krize končí. Měnové intervence ale nezrušíme, říká Singer

ČTK ČTK
9. 6. 2015 16:09
Nezaměstnanost se má dál snižovat, mzdy porostou více než dosud, očekává guvernér ČNB.
Miroslav Singer
Miroslav Singer | Foto: DVTV

Brno - Nezaměstnanost se v příštím roce bude dál snižovat na dosud nejnižší hodnoty nad pěti procenty, řekl dnes v Brně guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Povede to k růstu mezd, které se od krize příliš nezvyšovaly, uvedl při diskusi s průmyslníky. Česko má podle Singera za sebou nejdelší recesi, která se zdá být u konce.

O ukončení krize svědčí řada čísel z české ekonomiky, uvedl Singer. "Největším překvapením je trochu nižší růst mezd. Je vidět, že krize byla hluboká," dodal. Podle něj se ale na druhé straně vyčerpává volná pracovní síla.

Nezaměstnanost se v květnu v ČR snížila na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Bez práce bylo 465 689 lidí, což je nejméně od června 2009. Volných míst bylo 92 701, tedy nejvíce od prosince 2008. Podle Singera nezaměstnanost bude dál klesat až k pěti procentům v příštím roce.

Singer dnes připomněl, že ČNB pro příští rok očekává více než tříprocentní růst českého hrubého domácího produktu. Zvyšovat by se měly také výstupní ceny podniků o dvě procenta. Guvernér centrální banky také zopakoval její dlouhodobé stanovisko ohledně devizových intervencí. ČNB je neukončí dříve než ve druhé polovině roku 2016.

"Nevím, co by se muselo tak strašlivého stát, že bychom to měli ukončit dřív," uvedl Singer. Ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub dnes v Brně uvedl, že aktuální hodnota kurzu koruny není dramaticky podhodnocena. Po uvolnění kurzu očekává v delším období posílení měny o 1,5 až dvě procenta.

Oslabení koruny přineslo vyšší zisky exportním firmám. Příkladem je Česká zbrojovka, která loni měla rekordní zisk 432 milionů korun. Je to zhruba o 200 milionů korun více než v roce 2013. Podle Věslavy Piegzové z České zbrojovky firma díky tomu investuje do výroby - ročně kolem 200 milionů. V otázce růstu mezd je ale opatrnější. "Říkáme si, co bude, když se změní kurz," uvedla Piegzová.

Oslabení koruny pomohlo i Sladovnám soufflet. Jejich šéf Richard Paulů dnes řekl, že to ale nebylo okamžitě. "Zhruba za rok, kdy doběhly původní smlouvy, jsme si slabší koruny začali užívat," uvedl Paulů.

Singer dnes dostal dotazy také na přijetí eura. Podle něj jde o politické rozhodnutí a běh na dlouhou trať už od bodu rozhodnutí. Připomněl, že současná vláda, která má mandát do roku 2017, nemá v plánu stanovovat termín vstupu do eurozóny.

"Závažná debata se rozpoutá až po příchodu příští vlády," uvedl Singer. On sám se systematicky vyhýbá tomu, říkat, jakou stranu volí i svůj názor na euro.

 

Právě se děje

Další zprávy