Křetínský zvýší podíl v německé firmě Metro na víc než 37 procent

ČTK ČTK
3. 11. 2020 18:28
Investiční společnost EP Global Commerce českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče navýší podíl v německé firmě Metro na více než 37 ze stávajících 29,99 procenta. Podle DPA přijala odpovídající objem nabídek kmenových a prioritních akcií. EPGC se pokusila Metro loni i letos celé převzít a už před dnešním oznámením byla největším akcionářem firmy.
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský | Foto: ČTK

EPGC přijala nabídku na odkup 7,1 procenta kmenových akcií a 1,1 procenta prioritních akcií. Podle firemního mluvčího tak dosáhla svého cíle, kterým je vytvořit si větší flexibilitu pro další postup. Po překročení 30procentního prahu smí EPGC svůj podíl postupně navyšovat, aniž by měla povinnost učinit nabídku na převzetí.

Křetínského a Tkáčova firma nabídla držitelům za kmenovou akcii 8,48 eura a za prioritní akcii 8,89 eura. Držitelé kmenových akcií mají právo hlasovat na valné hromadě, s prioritními akciemi hlasovací práva spojena nejsou, ale obvykle na ně připadá vyšší dividenda. Akcionáři, kteří dosud váhají, mohou své akcie EPGC odprodat ještě do 17. listopadu.

Křetínský s Tkáčem vstoupili do německé společnosti Metro v létě 2018. Snaha firmu převzít jim ale zatím nevyšla - podnik označil jejich poslední nabídku v polovině října za nedostatečnou a odmítl ji.

Společnost Metro v posledních letech prodává některé své divize, aby se mohla soustředit na klíčové velkoobchodní aktivity. Podnik má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 000 lidí. V České republice je skupina zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

 

Právě se děje

Další zprávy