Křetínský odmítá podepsat dohodu s novináři Le Monde. Podporuje je Walesa i Snowden

ČTK ČTK
13. 9. 2019 14:37
Podnikatel Daniel Křetínský zatím není připraven písemně zaručit novinářům francouzského deníku Le Monde nezávislost. S odvoláním na zdroj blízký Křetínskému to v pátek napsal list Financial Times (FT).
Daniel Křetínský.
Daniel Křetínský. | Foto: Milan Kammermayer

Podnikatel je od loňského října jedním z hlavních akcionářů Le Monde. Zdroj dodal, že Křetínský nesouhlasí s některými podmínkami navrhované dohody, která je podle něj navíc z "ekonomického hlediska nerozumná", a v současné podobě ji tak pravděpodobně nepodepíše. "Krize v Le Monde se prohloubila," komentoval vývoj FT.

List připomněl, že termín pro podepsání dohody, o které novináři a hlavní akcionáři listu jednali 11 měsíců, vyprší v úterý. Na podporu novinářů v otevřeném dopise zveřejněném v Le Monde vystoupilo 500 osobností - politiků, umělců i vědců. Je mezi nimi například bývalý polský prezident Lech Walesa, spisovatel Salman Rushdie, americký whistleblower Edward Snowden, architekt Jean Nouvel nebo herečka Juliette Binocheová.

Uvedli, že tisk se stává cílem různých "her o vliv a apetit průmyslníků" a vydavatelská svoboda skupiny Le Monde i její ekonomický model jsou v ohrožení. Nezbytné je podle nich především to, aby v budoucnu novináři a zaměstnanci měli právo schvalovat kapitálový vstup velkých akcionářů. Právě právo novinářů a dalších zaměstnanců odmítnout podle nich nevhodné akcionáře s kontrolním podílem je součástí návrhu dohody.

Ke garanci novinářské nezávislosti žurnalisté vyzvali Křetínského už dříve v otevřeném dopise. Daniel Častvaj, člen představenstva firmy Czech Media Invest (CMI), kterou Křetínský spoluvlastní a řídí, v úterý řekl, že Křetínský ze své pozice nemá v záležitosti pravomoc nic podepsat.

"Jde o naši redakční svobodu," píše se v prohlášení, pod které se podepsalo přes 460 novinářů Le Monde. Záruku v pondělí podepsal jeden z většinových vlastníků Xavier Niel. Novináři o stejnou garanci žádají i dalšího z akcionářů Matthieua Pigasse a hlavně jeho obchodního partnera Křetínského. Pigasse podle zdrojů FT také dohodu zatím nepodepsal, což oficiálně odmítl komentovat.

Pigasse a Křetínský nyní drží 26,6 procenta ve společnosti Le Monde Libre, která má kontrolu nad 75 procenty kapitálu deníku. Zbylých 25 procent drží skupina Pôle d'indépendance sdružující zaměstnance, novináře a spolek čtenářů. Právě tato skupina měla od začátku z příchodu Křetínského obavy, poznamenal FT.

"Křetínského aktivity v uhlí a energetice z něj dělají sporného majitele listu, který se stále více znepokojuje kvůli životnímu prostředí a změnám klimatu," řekl FT předseda sdružení novinářů Le Monde Paul Benkimoun, který se na jednáních s Křetínským podílel.

"Doufáme, že Pigasse a Křetínský dají na zdravý rozum a dohodu podepíší. Jen říkat, že naši novinářskou nezávislost zaručí, nestačí. A pokud se tak nestane, poradíme se s právníky ohledně dalšího možného postupu," uvedl Benkimoun. Dodal, že to ještě "není válka, ale napětí se stále stupňuje".

Obavy o nezávislost redakce Le Monde vyvolalo také jednání Křetínského a Pigasse o odkoupení podílů španělské mediální skupiny Prisa ve společnosti Le Monde Libre. Křetínský a Pigasse by tak v Le Monde Libre získali 46procentní podíl. V březnu 2021 by se podle francouzského tisku měli dostat na 60 procent, až získají podíl již zesnulého akcionáře Pierra Bergého.

 

Právě se děje

Další zprávy