Dozorčí rada Českých drah odvolala ředitele Kupce, ten se chce bránit právní cestou

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 6. 2019 14:02
Ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) odmítl spekulace o tom, že na pondělním jednání dozorčí rady Českých drah bude na místo současného ředitele státního dopravce Miroslava Kupce zvolen šéfem firmy náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský, jak se objevilo v médiích. Důvodem podle Dozorčí rady Českých drah byla ztráta důvěry, k čemuž vedly informace bezpečnostních složek. Odvolaný Kupec odmítá jakékoliv obvinění z protiprávního jednání a chce se proti nim bránit právní cestou.
Vladimír Kremlík.
Vladimír Kremlík. | Foto: Jakub Plíhal

Dozorčí rada Českých drah v pondělí odvolala předsedu představenstva podniku Miroslava Kupce. Ve funkci byl od loňského září. Jeho nástupce zatím nevybrala. Rada zároveň jmenovala místopředsedou představenstva společnosti Radka Dvořáka. Dráhy to oznámily na svých internetových stránkách. Nový šéf státního dopravce by měl vzejít z výběrového řízení.

Důvodem podle ní byla ztráta důvěry, k čemuž vedly informace bezpečnostních složek. Ty byly předány k prošetření policii. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) uvedli v závěru minulého týdne, že Kupec nesplnil očekávání na stabilizaci vedení společnosti.

"Zásadně odmítám jakékoliv obvinění z protiprávního jednání. Budu se bránit právní cestou, jelikož ještě stále věřím, že žijeme v právním státě," sdělil.

Kupec také uvedl, že výsledky jeho práce jsou jednoznačně kladné. "Výsledky mého působení v čele Českých drah jsou pozitivní a viditelné, jsou završeny udělením důvěry investorů. Investorů z celého světa, kterým byla představena strategie Českých drah," řekl. Připomněl, že investoři půjčili společnosti pod jeho vedením 15 miliard korun.

Některá média v uplynulých dnech uvedla, že by Kupce mohl nahradit Nebeský, který v ČD v minulosti působil. "Toto tvrzení je zcela nepravdivé a lživé," napsal na sociální síti ministr.

Výměna ve funkci předsedy představenstva ČD se nelíbí pirátům. Dávají ji do souvislosti s vypracováním odpovědi české strany na předběžnou auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Předseda poslanců pirátů Jakub Michálek v neděli v České televizi poukazoval na to, že za odpověď zodpovídá manželka možného budoucího šéfa ČD Nebeského. Podle něj to vypadá jako uplácení.

Kupec byl do čela Českých drah jmenován loni v září po odvolání tehdejšího šéfa společnosti Pavla Krtka. Po jeho nástupu do funkce postupně skončili ve vedení podniku dva lidé. V únoru vypršel pětiletý mandát Michalu Štěpánovi, který je nyní šéfem Integrované dopravy Středočeského kraje.

V květnu pak odešel Michal Heřman, který v představenstvu působil teprve od poloviny letošního ledna. Kupec upozornil na to, že za odchodem Heřmana nejsou vnitřní problémy, Heřman se totiž krátce po svém nástupu přihlásil do výběrového řízení na šéfa těžební společnosti OKD, ve kterém uspěl.

 

Právě se děje

Další zprávy