Krach kampeličky odhalil i úspory modelky Verešové

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
28. 1. 2014 11:30
Modelka měla v MSD 1,7 milionu korun, ukazují to data v insolvenčním rejstříku
Andrea Verešová.
Andrea Verešová. | Foto: Korzo

Text jsme převzali od sesterského deníku Insider.

Za kulisy událostí - Z hlasu bylo patrné, jak jí je to nepříjemné, i když všechny peníze dostane zpátky. Ale komu by nebylo, když patří mezi klienty největší padlé tuzemské kampeličky.

Jméno modelky, několikanásobné miss a někdejší partnerky Jaromíra Jágra (vydržela s ním šest let) Andrey Verešové se objevilo v insolvenčním rejstříku - spolu s dalšími stovkami lidí, kteří Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD) svěřili své úspory. Verešová odmítla Insideru sdělit, kolik měla v MSD uloženo, ale údaj v rejstříku ukazuje, že to byla v porovnání s dalšími klienty nadprůměrná částka - téměř 1,7 milionu korun.

Průměrná výše vkladu na jednoho klienta v záložně MSD je 888 075 korun, uvádí Fond pojištění vkladů. Částku do 300 000 Kč mělo v záložně uloženo 33 % klientů, 300 000 až 1 milion Kč pak 31 %. Verešová patří k 38 % střadatelů, kteří měli v kampeličce víc jak milion.

"Nezlobte se, je to moje soukromá věc, o které se nechci bavit," řekla Insideru Verešová. "Ale myslím, že suma, kterou tam mám, měla zůstat tajná," doplnila v souvislosti s debatami, které se vedou nad tím, proč v insolvenčním rejstříku jsou nyní snadno dohledatelné citlivé údaje o stovkách lidí.

MSD byla největší kampeličkou, které Česká národní banka musela odebrat licenci. Vedly ji k tomu "naprosto nestandardní praktiky" podrobně popsané ve zprávách centrální banky. Jedním z dokumentů, které způsoby poskytování úvěrů MSD mapují, je více než dvousetstránkové odůvodnění, proč ČNB záložně odebrala licenci.

Šéfka státních zástupců Lenka Bradáčová už dříve nařídila svým podřízeným rozjet rozsáhlé vyšetřování. Obvinění konkrétních osob zatím nepadlo.

Po téměř tři čtvrtě roce se v pondělí první členové MSD opět mohli dostat ke svým penězům. Fond pojištění vkladů zahájil výplatu ze zákonného pojištění.

"Do současné chvíle (16:45, 27.1. - poznámka redakce) byla vyplacena více než třetina klientů MSD (4300), v objemech se celkově vyplatilo 4,5 miliardy korun. Převážnou většinu tvoří nadále bezhotovostní výplaty, v hotovosti si klienti odnesli zhruba 140 milionů korun," řekla Helena Matuszná, mluvčí České spořitelny, banky, která je vyplácením klientů pověřena.

 

Právě se děje

Další zprávy