Kostka s krtečkem plná jedů. Ve špatně zrecyklovaných hračkách se našly dioxiny

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 16. 12. 2018 20:45
V plastových hračkách a dalším zboží z recyklovaného elektrošrotu jsou nejen rizikové zpomalovače hoření, ale také jedovaté bromované dioxiny. Vyplývá to z celosvětového průzkumu, na kterém se podílela i česká nezisková organizace Arnika. Mezi odhalené zdravotně závadné výrobky patří například i kostka s motivem krtečka zakoupená na českém trhu. Jakým dalším hračkám by se měli rodiče obloukem vyhnout?

Celosvětový problém s dioxiny

V plastových hračkách a dalším zboží z recyklovaného elektrošrotu jsou nejen rizikové zpomalovače hoření, ale i jedovaté bromované dioxiny. Prokázal to celosvětový výzkum, na kterém se podílela také česká nezisková organizace Arnika. Mezi odhalené zdravotně závadné výrobky patří například i kostka s motivem krtečka zakoupená na českém trhu.

Zástupci nevládek z Afriky, Asie, Evropy a Jižní Ameriky nechali osm hraček a sponu do vlasů otestovat v německé laboratoři MAS. Dioxiny byly nakonec potvrzeny ve všech vzorcích. "Podle dostupných informací jde o první veřejně dostupnou studii, která prokázala obsah bromovaných dioxinů v produktech pro děti. Předměty zakoupené v Česku, Německu, Francii, Portugalsku, Argentině, Indii a Nigérii jsou důkazem, že se jedná o celosvětový problém," uvádí Arnika ve své tiskové zprávě.

Předchozí objevené jedovaté produkty najdete zde:

 

Právě se děje

Další zprávy