Koruna teď mírně oslabuje, spekulanti čekají s vybíráním zisků

Jaroslav Krejčí
Aktualizováno 11. 4. 2017 17:13
V porovnání s pondělním obchodováním dnes česká měna oslabovala a pohybovala se okolo úrovně 26,70 koruny za euro. Oproti konci intervencí ale posílila o 30 haléřů. Podle guvernéra Jiřího Rusnoka zatím zahraniční hráči s vybíráním zisků na koruně vyčkávají.
Koruna, euro - ilustrační foto
Koruna, euro - ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha - Česká měna dnes oslabila zhruba o 13 haléřů oproti závěru pondělního obchodování. Před 17. hodinou dosáhl kurz na finančních trzích 26,68 koruny za euro, během dne se pohyboval kolem 26,70 koruny.

Od ukončení intervencí, které Česká národní banka oznámila minulý týden ve čtvrtek, je však koruna přibližně o 30 haléřů silnější.

V pondělí ráno se kurz vyšplhal až na 26,50 koruny za euro, když hlavní vliv na obchodníky zřejmě měla čísla o inflaci a statistiky z trhu práce. Data zvýšila očekávání ohledně budoucího zvyšování úrokových sazeb ze strany centrální banky. Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil v souladu s očekáváním trhu na 2,6 procenta z únorových 2,5 procenta, a dosáhl tak nejvyšší úrovně od listopadu 2012. Míra nezaměstnanosti klesla na 4,8 procenta - nejnižší hodnotu od ledna 2009.

Kurz koruny k euru
Kurz koruny k euru | Foto: Economia

"Stabilní výhled na inflaci a mírné přehřívání ekonomiky bude dle našeho názoru motivovat ČNB k dalšímu zpřísňování měnové politiky, a to zejména v situaci, kdy by kurz koruny setrval delší dobu na zhruba současné úrovni," uvedl v pondělí hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Domnívá se, že zahájení cyklu zvyšování sazeb nastane již letos.

Tomu by nasvědčovala i slova guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle něj ČNB začne se zvyšováním úrokových sazeb na přelomu tohoto a příštího roku.

Opuštění takzvaného kurzového závazku, během něhož ČNB uměle oslabovala kurz české měny nad úroveň 27 korun za euro, se zatím obešlo bez výraznějších výkyvů na devizovém trhu.

"Dali jsme si velkou práci s tím, abychom trh připravili na to, že k tomu dojde, že to nastane v nějakém brzkém období," řekl Rusnok ke konci intervencí v rozhovoru pro deník Právo. "Všichni tak měli dost času se na to připravit. To sehrálo významnou roli v tom, že se trh po oznámení konce kurzového závazku nijak nezbláznil," dodal.

Důležitou roli ve vývoji kurzu české měny po konci intervencí sehrála podle Rusnoka i "překoupenost" trhu s korunou. Zahraniční hráči, kteří ve velkém sázeli na posílení koruny, podle něj zatím vyčkávají. "Je zjevné, že chtějí-li se dočkat nějakého zajímavého, pro ně přijatelného kladného výnosu z této přece jen mírně rizikové akce, tak musejí být do jisté míry trpěliví," řekl Rusnok. Tím pádem se nemohou všichni zahraniční investoři okamžitě vrhnout na trh a začít vybírat zisky.

Běžní lidé mohou koupit euro ve směnárnách nebo bankách o několik desítek haléřů dráž než obchodníci na finančním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy