Volný pád koruny. Eura koupíte v bance za 29 korun

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 12. 1. 2015 14:43
Slabší kurz než během dnešního obchodování zaznamenala česká měna vůči euru naposledy v únoru roku 2009 a k dolaru v březnu 2006.
Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Na nejslabší úroveň za posledních zhruba devět let k dolaru a za šest let k euru se dnes dopoledne propadl kurz koruny. Pokračoval tak pokles z minulého týdne. Česká měna se dostala na 28,4 koruny k euru a překročila hranici 24 korun za dolar. V bankách a směnárnách se pak eura prodávají běžně už za 29 korun a dolar vyjde v průměru zhruba na 24,50 koruny.

Kolem 11:15 se koruna propadla oproti pátečnímu závěru k dolaru o 25 haléřů na 24,07 Kč/USD a k euru o 21 haléřů na 28,41 Kč/EUR. Slabší kurz zaznamenala česká měna vůči euru naposledy v únoru roku 2009 a k dolaru v březnu 2006. Kolem 14:30 odpolední se s korunou obchoduje kolem 28,28 Kč/EUR a 23,94 Kč/USD.

K dalšímu oslabování přispěla data Českého statistického úřadu z posledních dnů a také problémy eurozóny. V pátek nejprve statistici zveřejnili údaje o mírném meziměsíčním poklesu cen v listopadu 2014 a dnes pak další tlak na korunu vytvořila na první pohled nepříznivá statistika o jen mírném nárůstu maloobchodních tržeb. Ve skutečnosti ale i dnešní data potvrzují rostoucí trend útrat českých domácností z posledních měsíců.

V souvislosti s páteční zprávou se pak začalo mluvit o návratu hrozby deflace a případném dalším řízeném oslabování české koruny pod taktovkou České národní banky. Ředitel měnové a statistické sekce ČNB Tomáš Holub ale v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že česká ekonomika zatím není v situaci, aby bylo nutné posouvat intervenční pásmo. Připustil však, že k tomu v budoucnu může dojít.

Česká měna podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka neklesne do jednání ČNB na začátku února pod 28 korun k euru. "Vzhledem k aktuálnímu vývoji na devizovém trhu nelze vyloučit ani oslabení koruny až k úrovni 29 korun k euru a výše. Vzhledem ke skutečnosti, že českým centrálním bankéřům oslabení koruny vyhovuje, tak od nich komentáře na podporu české měny neočekávám," uvedl.

"Spekulace na další intervence ČNB sílí," sdělil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Ačkoli si stále nemyslíme, že by ČNB na nejbližším únorovém jednání sáhla rovnou k posunutí cílového kurzu, riziko nepochybně roste. Návrat do normálního režimu se odsouvá výrazně dál," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy