Koruna ráno posílila, od intervencí byla už 50 haléřů "daleko". Kurz ovlivnila inflace

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 10. 4. 2017 11:18
Od ukončení intervencí je koruna silnější o zhruba 50 haléřů. V pondělí ráno česká měna posílila téměř o desetník na 26,48 korun za euro. Český statistický úřad v pondělí oznámil, že meziroční inflace v březnu zrychlila na 2,6 procenta z únorových 2,5 procenta.
Koruna, euro - ilustrační foto
Koruna, euro - ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha - Česká měna dnes ráno posílila téměř o desetník k euru. V 09:15 se obchodovala za 26,48 Kč/EUR, zatímco v pátek uzavírala na 26,57 Kč/EUR. Od ukončení intervencí, které Česká národní banka oznámila ve čtvrtek, tak byla koruna o 50 haléřů silnější.

Koruna ráno reagovala na zprávy o stavu tuzemské ekonomiky - inflace v březnu mírně stoupla na 2,6 procenta a nezaměstnanost klesla na 4,8 procenta.

Kurz kolem 26,50 Kč/EUR není podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory zatím nikterak silný, ekonomika se s ním "hravě" vyrovná. "Do úrovně 26,20 Kč/EUR nemusí ČNB podle mě nic řešit," dodal.

Koruna k euru nejvíce zpevnila už ve čtvrtek odpoledne po rozhodnutí centrální banky, připsala si 40 haléřů. V pátek pak posilovala mírněji. Podle analytiků trh s korunou zřejmě čekal na nějaký větší impuls. Později dopoledne se kurz vrátil zhruba na páteční úroveň, kolem jedenácté hodiny byl na 26,54 koruny za euro.

V textu zmiňovaný kurz je kurz, za který se obchoduje na finančních trzích. V bankách euro nakoupíte o několik desítek haléřů dráž. Například v České spořitelně je nyní euro za 27,28 koruny (v pátek byl 27,34). V síti směnáren Exchange dnes vyjde euro na 26,8 koruny. Banky a směnárny jednak chtějí na směně peněz vydělávat, dále také musí pokrýt náklady, které se směnou mají - například práce s hotovostí nebo mzda bankéře.

Český statistický úřad dnes oznámil, že meziroční inflace v březnu zrychlila na 2,6 procenta z únorových 2,5 procenta. Meziroční inflace se tak i v březnu držela nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Zdražily potraviny a pohonné hmoty. Proti únoru se spotřebitelské ceny nezměnily.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka vývoj spotřebitelských cen v tuto chvíli pro ČNB nepředstavuje zásadní problém, a to je i důvod, proč byl minulý týden kurzový závazek zrušen.

Česká národní banka držela korunu intervencemi kvůli obavám z deflace od listopadu 2013 na kurzu nad 27 Kč/EUR.

Zavedení intervencí v roce 2013 byl správný krok, udělal bych to znovu, šlo o méně intelektuálně náročné rozhodnutí, říká exguvernér ČNB Singer | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy