Koruna má posilovat, sráží ji spekulace. Otázky a odpovědi

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
14. 1. 2015 16:13
Kdy se kurz koruny zklidní? A kdo za pohybem kurzu české měny vlastně stojí?
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká měna zůstává i nadále pod prodejním tlakem. Včerejší vyjádření guvernéra Miroslava Singera, že zatím nenastal čas pro další reakci České národní banky, podle všeho devizové obchodníky přesvědčilo jen částečně. V průběhu středečního dopoledne tak koruna znovu oslabovala o desetihaléře k euru i dolaru, po poledni pak svoje ztráty mírně stáhla.

Kdy se kurz koruny zklidní?? A kdo za pohybem kurzu české měny vlastně stojí? Takové otázky položil online deník Aktuálně.cz analytikům.

Jaký vývoj čeká korunu v krátkodobém horizontu?

Česká měna zůstane podle ekonomů pod tlakem obav obchodníků až do zasedání ČNB, které proběhne ve čtvrtek 5. února. Pokud centrální banka nepřistoupí k další intervenci, což odborníci považují za pravděpodobné, kurz koruny se stabilizuje.

"Česká ekonomika má podobnou inflaci jako eurozóna, ale v roce 2014 a pravděpodobně i letos poroste zhruba dvakrát rychleji. Kolaps cen ropy by navíc měl výrazně vylepšit naši vnější rovnováhu. To jsou všechno faktory, které by za normálních podmínek mimo intervenční režim hnaly korunu k silnějším úrovním," říká hlavní ekonom Ery Jan Bureš.

"Pokud se v nejbližší době ukáže, že strach z další akce centrální banky je přehnaný, měla by koruna dobýt ztracené pozice zpět," dodává Bureš.

Jak obchodníci reagovali na úterní slovní intervenci guvernéra ČNB?

Obchodníci mapující kurz koruny bedlivě sledují každou zprávu z centrální banky. "Do včerejšího odpoledne poměrně intenzivně spekulovali na to, že Česká národní banka dost možná opět intervenuje za další oslabení koruny. České měny se tedy buď nadobro zbavovali, nebo spekulovali na její pokles," říká ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Dealeři (zejména u velkých hráčů, jako jsou banky, pojišťovny apod.) tedy začali korunu anebo likvidní korunová aktiva pro jistotu vyprodávat výměnou za eura či další měny. Takové chování vede k oslabení koruny.

"Pokud se naopak centrální banka, třeba ústy guvernéra, zase ozve v tom smyslu, že intervence není nutná, přijde „zpětný chod“ a přesně opačné operace. Koruna tedy zase posiluje," popisuje situaci analytička Next Finance Markéta Šichtářová.

Komentář Julie Hrstkové o vývoji kurzu koruny.
1:01
Komentář Julie Hrstkové o vývoji kurzu koruny. | Video: Julie Hrstková, komentátorka HN

Kdo obchoduje s korunou?

Kurz každé měny se ustavuje na mezinárodním devizovém trhu („forex“). Obchodují na něm komerční banky, centrální banky, institucionální investoři (penzijní fondy, hedgeové fondy, smíšené fondy, pojišťovny aj.), dále měnoví spekulanti, firmy a podniky, vlády, další finanční instituce (investiční banky, brokerské společnosti, kampeličky aj.) i drobní investoři.

"Tito obchodníci pak vyhodnocují budoucí vývoj vzájemného kurzu měn, s nimiž obchodují. Kromě řady dalších faktorů tento vývoj ovlivňují právě i zásadnější kroky centrálních bank," vysvětluje Kovanda.

 

Právě se děje

Další zprávy