Koruna je nejsilnější od konce intervencí. Investoři očekávají, že ČNB zvýší sazby

Jaroslav Krejčí
Aktualizováno 4. 10. 2017 11:11
Poprvé od konce intervencí se tuzemská měna podívala pod úroveň 25,90 koruny za euro. Za posílením kurzu je očekávání investorů ohledně dalšího zvyšování sazeb ze strany ČNB a také silný růst ekonomiky.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Česká měna pokračuje ve zpevňování. Dnes dopoledne se kurz dostal na mezibankovním trhu pod úroveň 25,90 koruny za euro. Koruna je tak nejsilnější od dubnového konce intervencí, když za půl roku posílila vůči společné evropské měně již o více než čtyři procenta.

A podle analytiků by měl trend pokračovat díky očekávání obchodníků a investorů, že Česká národní banka bude nadále zvyšovat úrokové sazeb. Vyšší sazby totiž do Česka lákají investory, kteří hledají nejvýhodnější způsob, jak zhodnotit své volné prostředky.

Čím více peněz do Česka zvenku přiteče, tím vyšší tlak na zhodnocení měny vznikne. Posilování koruny je podporováno také silným růstem ekonomiky, zvyšováním mezd a nízkou nezaměstnaností.

"Během října je reálné, že koruna může posílit až k úrovni 25,70, případně až k 25,50 CZK/EUR," říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

ČNB málem zvýšila sazby již minulý týden, ale hlasování bankovní rady skončilo těsně (3:4) v neprospěch tohoto kroku.

Těsný rozdíl ale naznačuje, že k dalšímu pohybu sazeb směrem nahoru dojde již na nejbližším listopadovém jednání rady. Poprvé sazby zvýšila ČNB v srpnu, a to bezmála po deseti letech.

Zvyšování sazeb nahrává příznivý vývoj ekonomiky a inflace držící se již devět měsíců na nebo nad dvouprocentním cílem. V srpnu dosáhla 2,5 procenta. A právě úrokové sazby jsou nástrojem, kterým ČNB bude růst spotřebitelských cen krotit.

Mzdy v ekonomice totiž i díky zmíněné nízké nezaměstnanosti rychle rostou, což se přes silnější poptávku domácností může projevit na dalším nárůstu inflace.

 

Právě se děje

Další zprávy