Jindy rušná diamantová burza v Izraeli je vylidněná. Pandemie tento trh tvrdě zasáhla

ČTK ČTK
15. 5. 2020 15:48
S rozvolňováním protikoronavirových opatření se izraelská ekonomika pomalu probouzí k životu, dříve rušná diamantová burza v izraelském Tel Avivu ale zůstává zavřená. Diamantová čtvrť, která je jedním z hlavních světových center pro broušení a obchod s diamanty, proto dál zeje prázdnotou. V pátek to uvedla agentura Reuters.
Diamantová burza v Tel Avivu zeje kvůli koronaviru prázdnotou.
Diamantová burza v Tel Avivu zeje kvůli koronaviru prázdnotou. | Foto: Reuters

Než koronavirus v Izraeli propukl, byla diamantová burza plná stovek obchodníků z celého světa, kteří se tlačili u stolů se silnými lampami a váhami, kde důkladně zkoumali jednotlivé drahokamy.

Povinnost dodržovat rozestupy mezi lidmi a zákaz veřejného shromažďování teď návrat k předkoronavirovému obchodu podle představitelů izraelského diamantového průmyslu znemožňují. K tomu přispívá i fakt, že ve fabrikách na broušení diamantů lidé pracují v těsné blízkosti. Odvětví se potýká i s celosvětovým poklesem poptávky.

Izraelský trh s diamanty zaznamenal v porovnání s loňským stavem devadesátiprocentní pokles. To jen za březen a duben představuje úbytek transakcí, jejichž hodnota by činila až 1,5 miliardy dolarů (přes 38 miliard Kč).

"Peníze nepřicházejí odnikud," poznamenal prezident Izraelské diamantové burzy Joram Dvaš, který je úřadujícím šéfem Světové federace diamantových burz.

Problémy diamantového průmyslu se projevují celosvětově a kromě obchodu s diamanty mají dopad i na těžbu. Ke snížení produkce tudíž přistoupily i giganty De Beers či Alrosa.

"Fabriky v Indii, Izraeli i v Belgii jsou zavřené, takže na trhu moc zboží není," uvedl Dvaš. Izraelský diamantový sektor, který podle něj loni stál za devíti procenty exportu, přišel kvůli koronaviru o zisky v hodnotě 300 milionů dolarů. U bank mohou firmy z odvětví čerpat úvěry do 850 milionů dolarů a lídři sektoru požádali vládu, aby poskytla garance, které zvýší tuto částku na miliardu dolarů. To se však zatím nestalo.

Diamantový index RapNet, který sleduje cenu jednokarátových diamantů, zaznamenal letos osmiprocentní pokles. Dvaš ale doufá, že se ceny brzy vrátí k normálu.

Podle odhadu skupiny Rapaport, která poskytuje informace o trzích s diamanty a šperky, globální produkce nebroušených diamantů letos klesne o 16 procent na 119 milionů karátů. Celková hodnota se sníží o 29 procent na 8,5 miliardy dolarů (přes 217 miliard Kč), což je nejméně od recese z roku 2009.

Protikoronavirová opatření ale podle Dvaše urychlují přesun od tradičních menších obchodů se šperky k digitálním platformám. Světová federace diamantových burz proto zřídila novou obchodní platformu v podobě webu Get Diamonds, jehož cílem primárně není vytvářet zisk. Za uplynulých pět týdnů se mu podařilo vytvořit největší světovou nabídku diamantů v hodnotě 5,5 miliardy dolarů, řekl Dvaš.

 

Právě se děje

Další zprávy