Účetní, pošťáci, pokladní. Pandemie mění trh práce, třetina pozic už nebude potřeba

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
1. 11. 2020 20:09
Pandemie urychlila nové trendy na pracovním trhu. Řada firem si navykla na práci z domova, zrychlil se také proces digitalizace, robotizace a automatizace. V příštích deseti letech zanikne zhruba 30 procent pozic, ale stejný počet jich zase vznikne, uvedla v tiskové zprávě vedoucí Ústavu práva a humanitních věd Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Martina Rašticová.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Některé dnešní pozice patří podle ní mezi ty, které před pár lety nikdo neznal nebo vůbec neexistovaly. "Jsou to například specialisté na sociální sítě nebo učitelé chatbotů, kteří vytváří jazyk počítačového programu chatbot stimulující lidskou konverzaci. Mezi další takové pozice patří instagramový influencer nebo dálkový on-line učitel," uvedla Rašticová.

Časem oproti tomu přestanou být potřební účetní, jejichž práci zvládnou automatizované programy, poštovní doručovatelé, pokladní, bankovní úředníci, agenti v cestovní kanceláři nebo asistenti právníka.

"Naopak nezaniknou profese, ke kterým sice není potřeba velké vzdělání, ale nelze je nijak nahradit. Například úklidové služby, extrémně vyžadované budou v souvislosti se stárnutím společnosti pečovatelské služby. Nezaniknou také kreativní profese," uvedla odbornice.

Změny na trhu práce se objevují dlouhodobě. Kromě pandemie je umocňuje i Průmysl 4.0, tedy digitalizace v průmyslové výrobě, který trh práce polarizuje. Nezaměstnanost v České republice se nyní drží zhruba na čtyřech procentech.

Výrazně pomáhají podpůrné programy, avšak opětovný rozsáhlý lockdown ohrozí podle Rašticové malé a střední podniky a živnostníky.

"Pro mnohé z nich bude tento stav likvidační. Očekáváme propouštění v restauračních a hotelových zařízeních, utrpí také zaměstnanci v turistickém ruchu a v leteckém průmyslu. Dlouhodobé důsledky tvrdých ekonomických opatření budou ohrožovat zranitelné skupiny, tedy samoživitelky, ženy se zdravotním handicapem, lidi se základním vzděláním a mladistvé uchazeče o zaměstnání, zaměstnance nad 50 let a osoby bydlící v okrajových částech okresů s omezenou dopravní obslužností," zmínila socioložka.

Pro celkový ekonomický vývoj Česka podle ní může být fatální propad výroby osobních aut, který roztočí spirálu rychlého a dramatického propadu firem na automobilový průmysl napojených.

Ekonomické zpomalení s sebou přináší nejen existenční ohrožení firem a lidí, ale zvyšuje sociální problémy a nerovnosti. Ruku v ruce s ekonomickou recesí roste počet vražd a sebevražd, domácího násilí, řada lidí se dostává do dluhových spirál a je vystavena exekucím, doplnila Rašticová.

 

Právě se děje

Další zprávy