Akce jenom pro 99 lidí, jinde kina a divadla ruší vše. Likvidace, kritizuje Hrušínský

Ekonomika Adéla Očenášková Pavla Adamcová Ekonomika, Adéla Očenášková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 10. 3. 2020 16:20
V Česku se od úterního večera ruší veškeré kulturní, sportovní, umělecké a náboženské akce nad 100 lidí. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu v souvislosti s epidemií koronaviru, nařízení platí na neurčito. Zákaz postihne řadu událostí, například filmový festival Febiofest. Některá kina, kluby či divadla omezí počet návštěvníků na 99, většina však podle souhrnu Aktuálně.cz ruší akce kompletně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Například síť multikin Cinestar okamžitě ruší veškeré veřejné projekce ve svých 13 pobočkách v celé zemi. Podle ředitele společnosti Jan Bradáče pokladny všech poboček zůstávají otevřené, aby mohli diváci požadovat vrácení vstupného. 

Oproti tomu konkurenční multikina Cinema City, kterých je po Česku 12, zůstávají nadále otevřená a redukují počet diváků v sále na sto osob. 

Podle ekonoma Lukáše Kovandy z Czech Fund česká kina přijdou kvůli zákazu hromadných akcí o 100 milionů měsíčně, celá ekonomika bude počítat ztráty v miliardách. V ohrožení je třeba koncert Avril Lavigne, akcie pořadatele prudce padají.

"Loni přitom průměrná cena vstupenky do kina činila 143 korun. Z toho plyne, že průměrná měsíční ztráta kin, která by vznikla jejich úplným zavřením, konkrétně tedy neúčastí veškerých diváků, by se pohybovala kolem 200 milionů korun," uvedl Kovanda.

Některá kina však na zákaz reagují tak, že budou prodávat vstupenky do počtu 99 návštěvníků, tak aby se "vešla" do vládního limitu. "Ztráta kin tak nebude dosahovat 200 milionů korun, ale zhruba 'jen' 100 milionů měsíčně, ovšem v závislosti na další intenzitě šíření nákazy. Může to být i více. Celá ekonomika - její segment pořádání hromadných akcí - pak bude počítat ztráty v miliardách," domnívá se ekonom.

Například kino Lucerna v Brně neplánuje zavírat, stejně jako Cinema City pouze snižuje kapacitu. "S ohledem na nařízení vlády ČR byla kapacita kina snížena na 99 míst. Kino promítá a žádná představení se neruší," stojí na webových stránkách kina. 

Stejně zareagoval například pražský hudební klub Vagon. Také menší kina v Praze - Světozor, Bio Oko a Aero - budou dál fungovat. Kapacitu lístků, které teprve půjdou do prodeje, omezí na sto. Na filmy, na které je prodáno více než sto vstupenek, bude vpuštěno do sálu pouze prvních sto diváků. Kino Lucerna v Praze naopak program ruší kompletně.

Šéf advokátní kanceláře eLegal Tomáš Pauch nicméně doporučuje být v takových počtech obezřetný. "I když mimořádné opatření zakazuje akce nad 100 osob, je otázkou, zda počet 90 lidí na akci dokážete určitě splnit. Kromě počtu jmen na seznamu hostů je totiž nutné počítat i s osobami zajišťujícími catering nebo ochranu dané akce," vysvětluje. Pokud by se podle advokáta sešlo na akci 101 lidí, je pak nutné prokázat, že oprávněně předpokládal, že přítomných bude méně.

Tvrdě zákaz dopadne na tradiční festivaly. Sedmadvacátý ročník Febiofestu měl začít příští čtvrtek. "Festival rušíme. Proti nařízení těžko můžeme jít," uvedla mluvčí druhého největšího festivalu v Česku Gabriela Vágner. Řešení nevidí ani v tom, že by pořadatelé omezili kapacitu kinosálů na sto lidí a více lidí by dovnitř zkrátka nepustili. Událost se odsune na zatím neurčený termín.

Také filmový festival Jeden svět, který se koná od minulého čtvrtka v Praze, organizátoři s okamžitou platností pozastavují. Původně přitom chtěli dál promítat v kinech s menší kapacitou, jako je Evald, malý sál kina Světozor a malý sál kina Atlas. "Momentálně jednáme o možnosti pokračování festivalu na podzim," řekl ředitel festivalu Ondřej Kamenický. 

Kvůli nařízení také neproběhne koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Rudolfinu, na kterém měla zahrát kanadská houslistka Leila Josefowiczová. Jestli organizátoři vrátí lidem peníze za propadlé vstupenky, je podle brand manažerky orchestru Jany Patzelové zatím v řešení. Koncert měl začít v 19:30, vládní nařízení vstupuje v platnost jen hodinu a půl předtím.

Milionové ztráty

Také divadla po celém Česku pak řeší, jak naložit s chystanými představeními. Národní divadlo ruší plánovaná představení od tohoto úterý. "Podrobnosti vracení vstupného, respektive změny termínu návštěvy inscenace zveřejníme brzy," píše se na facebookových stránkách divadla.

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian v České televizi řekl, že za 10 dnů první česká scéna neodehraje zhruba 30 až 40 představení. "Máme odhad, že do konce března bychom na vstupném vraceli přes 20 milionů korun. To ale není celá ztráta, normálně se vstupenky doprodávají i v den představení," uvedl. Národní divadlo Brno podle svého ředitele Martina Glasera do konce března na vstupném přijde zhruba o 5 milionů korun.

I Divadlo Na Jezerce v Praze 4 už diváky informovalo, že představení neproběhnou, pro zrušený program ale bude hledat náhradní termíny. "Nevíme dokdy, protože to nikdo neurčil. Nevíme proč, protože v ČR onemocnělo cca 38 lidí s příznaky lehké chřipky. V každém případě vstupenky na dnešní a případně i další naše představení zůstávají v platnosti a divadlo bude hledat náhradní termíny, o kterých budete včas informováni," uvedlo v prohlášení divadlo, jemuž šéfuje velký kritik premiéra Andreje Babiše Jan Hrušínský.

"Děkujeme za pochopení vážné situace, která díky tomuto rozhodnutí pro nás a pro tisíce dalších firem v Česku nastala. Prosíme naše diváky i příznivce divadla: Nepodlehněte panice a zachovejte nám přízeň," stojí dále v prohlášení divadla. 

O zrušení představení až do odvolání informovalo už také Divadlo na Vinohradech, Dejvické divadlo nebo Městská divadla pražská, pod která spadá ABC, divadlo Komedie a Rokoko. Činoherní klub ruší představení převyšující sto osob. Zakoupené vstupenky mohou diváci vrátit do konce června v místě zakoupení. 

"Vstupenky na zrušená představení bude možné vyměnit na náhradní představení po obnovení provozu nebo vrátit podle instrukcí, které vyjdou z nařízení hlavního města Prahy jako zřizovatele divadla. Vstupenky si, prosím, uschovejte. O dalším postupu vás budeme informovat," stojí na facebookových stránkách známého divadla. Také Dejvické divadlo v Praze 6 bude o způsobu náhrady (například vracení vstupného nebo náhradní představení) návštěvníky teprve informovat. 

Uzavřené památky

Zákaz se dotkl i Národního památkového ústavu, který do odvolání uzavřel památkové objekty s celoročním provozem a odkládá zahájení hlavní návštěvnické sezony na dobu neurčitou. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) později v úterý informoval, že se rozhodl uzavřít všechny příspěvkové organizace ministerstva kultury, pod které spadá právě i Národní památkový ústav a další památkové objekty, galerie, muzea a knihovny.

Vzhledem k vysoké návštěvnosti, vysokému počtu zahraničních návštěvníků a vystupujících hostů ze zahraničí zůstane na dva týdny uzavřené i Centrum současného umění Dox v pražských Holešovicích. 

Taktéž například spolek Velkobílovických vinařů, který 4. dubna pořádá 15. ročník Ze sklepa do sklepa, na základě zákazu ministerstva přerušil s okamžitou platností předprodej vstupenek na tuto akci. 

Vláda zatím zákaz vyhlásila na neurčito, otazník tak visí také nad akcemi, které se mají konat třeba v květnu. Například mluvčí festivalu Svět knihy Jana Chalupová doufá, že se situace do té doby uklidní. "Věříme, že do té doby bude všechno v pořádku a národ koronavirus porazí, takže festival připravujeme dál," sdělila Chalupová. Knižní a literární veletrh má začít 9. května na pražském Výstavišti. 

Také pořadatelé mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který se každoročně koná od 12. května do 4. června, zatím pokračují v přípravách. "Festival je za dva měsíce. Myslím si, že málokdo dokáže odhadnout, co bude za týden," uvedl mluvčí festivalu Pavel Trojan.

Kdo uhradí škody

Stát náklady vynaložené na konání akce, která se nyní musí zrušit nebo posunout, podle Paucha nenahradí.

"Při vydání mimořádného opatření totiž postupoval v souladu se zákonem a neporušil žádnou svou povinnost," vysvětluje advokát společnosti eLegal. "Už před několika dny ale stát oznámil, že od 1. 4. 2020 bude poskytovat bezúročné půjčky podnikatelům, jejichž business byl novým typem koronaviru dotčen. Dá se také uvažovat o vypsání určitých nenárokových dotací," dodává.

V případě, že pořadatel akci uspořádali navzdory tomuto mimořádnému opatření, hrozí mu pokuta až do výše 3 000 000 korun nebo by jeho konání mohlo být posouzeno jako trestný čin.

Video: Kvůli koronaviru se zavírají školy, diváci nemohou na sportovní akce. Nelíbejte se, dodává Vojtěch

Kvůli koronaviru se zavírají školy, diváci nemohou na sportovní akce. Nelíbejte se, dodává Vojtěch. | Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy