Kopání, vláčení, šoky. Aktivisté natočili týrání zvířat na středočeských jatkách

ČTK ČTK
15. 10. 2019 9:04
Veterináři podají trestní oznámení kvůli podezření na týrání zvířat na jatkách ve Všeticích na Benešovsku. Na případ upozornili videem aktivisté ze skupiny Zvířata nejíme. Veterináři nyní řeší míru používání elektrických pohaněčů, kopání do zvířat i nevhodné vláčení, řekl v pondělí mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Podle jednatele firmy provozující jatka pochybili jednotlivci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Státní veterinární správa ihned po zhlédnutí předmětného videa začala případ prošetřovat. Platná legislativa mimo jiné omezuje například míru používání elektrických pohaněčů. V rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům na jatkách je také vláčení zvířat a kopání do nich, jehož se personál na videu dopouští," dodal Vorlíček.

Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda se v případě zjištění pochybení vyvodí důsledky vůči inspektorům, kteří měli jatka kontrolovat. Prověřit by se měli také chovatelé zvířat a přepravci zvířat na místo porážky.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nařídil mimořádnou kontrolu všech jatek v ČR. "Jednání zachycené na videu je na jakýchkoliv jatkách v ČR naprosto nepřijatelné. Kromě prošetření stávajícího případu jsem proto okamžitě nařídil SVS mimořádnou kontrolu všech jatek v celé ČR," uvedl Toman.

Jednatel Josef Komárek z firmy Jokoma, která středočeská jatka provozuje, potvrdil, že záběry skutečně pocházejí ze Všetic. Podle něj však šlo o pochybení jednotlivce, nikoliv běžnou praxi. Firma se podle něj snaží školit zaměstnance, aby se podobné věci nestávaly.

"Ačkoli se snažíme dodržovat veškerou legislativu, pravidelně provádíme školení zaměstnanců, ani tak jsme se nedokázali vyhnout individuálním pochybením a rozhodně se nejedná o běžnou praxi," uvedl o zacházení se zvířaty Komárek. Po zhlédnutí videa, které koluje po internetu, byli podle něj okamžitě za přítomnosti veterinárního dozoru zaměstnanci mimořádně proškoleni.

"Pokud budou prokázány konkrétním osobám závažná pochybení, bude z toho vyvozena adekvátní pracovněprávní zodpovědnost. Rozhodně se s hrubým zacházením se zvířaty neztotožňujeme," dodal. Společnost podle něho nemá kompletní videozáznam, ze kterého by se dalo zjistit konkrétní pochybení a vyvodit z něj patřičné důsledky.

Podle Lukáše Vincoura, který video zveřejnil, jde o záběry z letošního léta. "Dochází k tomu, že používají elektrické pohaněče na místa, kde nesmí, jako jsou hlava a záda. Pak je tam tahání zraněného zvířete za hlavu," popsal v pondělí Vincour. Zvířata by se podle něj také neměla převážet zraněná. "Pokud je zraněné, tak se musí usmrtit ve voze. Oni je tahali vleže," dodal.

Na videu je rovněž slyšet, jak se zaměstnanci jatek zvířatům vysmívají. Vincourova skupina se snaží prosadit, aby byly na českých jatkách povinné kamery, které by podobné excesy nahrávaly.

 

Právě se děje

Další zprávy