Kontroly restaurací: Veterináři našli chyby u každé sedmé

ČTK ČTK
24. 7. 2015 11:35
Nejčastěji šlo o nedostatečnou dokumentaci, pochybení se ale našla i v hygieně provozu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Státní veterinární správa (SVS) letos zkontrolovala 6243 jídelen a restaurací, chyby našla u 15 procent z nich. Nejčastěji šlo o nedostatečnou dokumentaci, pochybení se ale našla i v hygieně provozu. Za zjištěné nešvary SVS navrhla pokuty za více než tři miliony korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Majer.

Nejčastější chybou byla nedostatečná dokumentace, skoro pětina pochybení se týkala sledovatelnosti potravin. Druhým nejčastějším problémem (16 procent) bylo označování a balení jídla, následované skladováním surovin a potravin. Desetinu prohřešků tvořilo nedodržování spotřebních lhůt.

Nejvíc chyb objevila SVS v Praze, pochybení našla přibližně u 34 procent kontrol. Následovaly Pardubický kraj (21 procent) a Vysočina (18 procent).
Ve 115 případech podali veterináři podnět hygienické službě nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekci, protože objevili zcela nevyhovující podmínky provozu. "Podnět v řadě případů vedl k uzavření provozovny," uvedla SVS.

Například v restauraci Barandov v Hrádku nad Nisou objevili veterináři zeď s obnaženými cihlami v kuchyni, na podlaze byl myší trus. Navržená pokuta byla v řádu desítek tisíc korun, provozovatel restauraci zavřel a objednal deratizátory a zedníka. "Jelikož opětovná kontrola zjistila nápravu stavu, bylo pozastavení zpracovávání živočišných produktů zrušeno," uvedla SVS.

SVS kontroluje provozovny stravovacích služeb od ledna letošního roku. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům i SZPI novela zákona o potravinách.

 

Právě se děje

Další zprávy