Místo Kofoly levnější limonáda: Čtvrtina kontrolovaných restaurací loni klamala hosty

ČTK ČTK
18. 1. 2021 16:07
Téměř čtvrtina kontrolovaných restaurací v loňském roce klamala spotřebitele, většinou falešným tvrzením o potravinách. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří mezi nejčastější případy problematických potravin sýr, smetana a šunka. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva řekl, že je to dlouhodobý problém, který by mohla změnit novela zákona o potravinách.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Inspekce uvádí případy, kdy v jídelním lístku stojí například svíčková na smetaně, těstoviny se smetanovou omáčkou či pizza na smetanovém základě, ale kontrola odhalila použití náhražky na bázi rostlinného tuku. Podobné problémy vznikaly u pizzy s mozzarellou či smaženého sýru. Parmskou šunku zase někteří provozovatelé nahradili levnějším masným výrobkem.

Ošizení podle inspekce týkalo i nápojů, kdy například zákazník pod značkou Kofola dostal levnější limonádu s kolovou příchutí nebo místo stoprocentní ovocné šťávy jen ovocný nektar.

Inspekce nyní kontroluje 30 000 ze zhruba 45 000 všech provozoven společného stravování v České republice. Zbytek kontrolují hygienické stanice. "V současnosti je v těchto provozovnách dvojí metr, kdy restaurace v kompetenci SZPI podrobujeme komplexní kontrole, jako je hygiena osob, hygiena provozu, falšování potravin, klamavé obchodní praktiky, jakost, označování a podobně. Hygienické stanice se u svých provozoven zaměřují na hygienu osob a provozu. U třetiny restaurací tak neexistuje kontrola, zda 'hovězí hamburger' neobsahuje drůbeží separát," dodal Kopřiva.

Novela zákona o potravinách, kterou by podle SZPI měli poslanci projednat tento týden, potravinový dozor sjednotí a kontroly se tak zefektivní.

Video: Že je restaurací moc? Chtěl jsem pomoct, nejde mít nataženou ruku, říká Juříček z ANO

Chtěli jsme pomoc těm, kdo má existenční problém, dlouhodobě mít nataženou dlaň na stát nejde, říká poslanec hnutí ANO Pavel Juříček. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy