Kontroloři prohledali tržnici SAPA. Našli plíseň i dva roky prošlé potraviny

ČTK ČTK
18. 5. 2018 17:28
Kontroly jsou v tržnici SAPA časté, například loni v těsné blízkosti tržnice našli veterináři v nelegálním skladu 2,3 tuny drůbežího masa, kachen a krevet.
Kontrola SZPI v Sapě.
Kontrola SZPI v Sapě. | Foto: SZPI

Praha - Policisté spolu s veterináři a zemědělskými inspektory zkontrolovali ve čtvrtek v tržnici SAPA v pražské Libuši několik automobilů, dva sklady a dvě restaurace.

Kontrola SZPI v Sapě.
Kontrola SZPI v Sapě. | Foto: SZPI

Zjistili řadu pochybení, potraviny byly skladované v nevhodných teplotních podmínkách, byly neznámého původu, či plesnivé, měly také poškozené obaly a některé měly překročené datum spotřeby až o dva roky.

Veterináři proto nařídili likvidaci stovek kilogramů potravin. Provozovateli hrozí až 50 milionová pokuta, uvedly dnes organizace v tiskových zprávách. Většinou je však řádově nižší.

Přesně šlo o nařízenou likvidaci 200 kilogramů mungo klíčků, 90 kilogramů telecího masa, které zřejmě pocházelo z nelegální porážky, 48 kilogramů mušlí, mořských plodů a ryb a 75 ks vajec. V některých skladovacích prostorách byly exkrementy hlodavců.

"Při kontrole areálu SAPA bylo navíc zjištěno uložení velkého množství odpadků volně na komunikaci náležící k zázemí pro skladování zboží. Uložení odpadu tímto způsobem představuje vysoké riziko rozmnožování hlodavců," dodal veterinární mluvčí Petr Vorlíček. Zjištění se tak předá pražským hygienikům.

Kontrola SZPI v Sapě.
Kontrola SZPI v Sapě. | Foto: SZPI

Kontroly jsou v tržnici SAPA časté, například loni v těsné blízkosti tržnice našli veterináři v nelegálním skladu 2,3 tuny drůbežího masa, kachen a krevet. V areálu SAPA pak našli sklad hovězího, vepřového a drůbežího masa a ryb neznámého původu.

Podle dřívějších informací zkontrolovali předloni veterináři tuto tržnici patnáctkrát, chybu objevili kromě dvou případů vždy.

 

Právě se děje

Další zprávy