Kontrola značek Klasa a Regionální potravina dopadla téměř bez problémů, hlásí inspekce

ČTK ČTK
18. 1. 2018 14:15
Inspektoři zkontrolovali 228 potravin. Pouze ve třech případech zjistili drobné nedostatky například ve značení.
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni nezjistila žádné porušení bezpečnostních parametrů u potravin oceněných značkou Klasa a Regionální potravina. Obě ocenění uděluje ministerstvo zemědělství nejpoctivějším a nejkvalitnějším výrobkům.

Inspektoři zkontrolovali 228 potravin. Pouze ve třech případech zjistili drobné nedostatky například ve značení, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj bývají u ostatních potravin řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.

Inspekce pravidelně už 15 let kontroluje potraviny označené národní značkou kvality Klasa. Loni inspektoři kontrolovali 173 takto označených potravin. "Pouze dva výrobky nevyhověly v některém z hodnocených parametrů. Jednalo se o jakostní parametr chuť a značení," uvedl mluvčí.

Inspektoři také hodnotili 55 šarží potravin oceněných značkou Regionální potravina. Nevyhověl jediný vzorek, a to v parametru jakost.

Značka Klasa je prestižním oceněním pro nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Ministerstvo zemědělství ji uděluje od roku 2003. Logo Klasa na obalech výrobků pomáhá zákazníkům v orientaci při nákupu.

Značka Regionální potravina oceňuje nejlepší výrobky z každého kraje. Už osmým rokem ji také uděluje ministerstvo zemědělství výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich nákupu.

 

Právě se děje

Další zprávy