Kontrol potravin je o třetinu víc než loni, každý pátý vzorek neprošel

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 5. 2016 13:55
Za letošní leden až květen uskutečnila potravinářská inspekce téměř 18 500 kontrol a uložila pokuty za 46 milionů korun. Zaměřila se hlavně na potraviny z dovozu. Inspekce odebrala 7800 vzorků potravin, skoro pětina z nich byla nevyhovující. Nebezpečných jich bylo 75 a falšovaných 45.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla za prvních pět měsíců letošního roku téměř 18 500 kontrol, což je nárůst o více než třetinu kontrol oproti stejnému období loňského roku.

"Zaměřila se hlavně na potraviny z dovozu," řekl ve středu novinářům její ústřední ředitel Martina Klanica. Podle něj je u dovozových potravin třikrát více závad než u těch českých.

Inspekce letos odebrala 7800 vzorků potravin, skoro pětina z nich byla nevyhovující. Nebezpečných jich bylo 75 a falšovaných 45. Inspekce také řešila 1800 podnětů, na které ji upozornili sami občané. "Někteří provozovatelé potravinářských podniků stále nepochopili, že recidiva je něco, co je pro státní správu naprosto neakceptovatelné," řekl Klanica.

Ten zároveň popřel, že by inspekce kvůli kontrolám dovozových potravin omezila svoji další činnost, například kontroly falšovaného vína.

"My v žádném případě nerezignujeme na intenzitu kontroly vína, máme 542 lidí v úřadu, z toho více jak 300 inspektorů. Pouze se přehodnotily ty priority, ale víno zůstává i nadále významným segmentem kontroly," řekl ústřední ředitel. Podle něj je nadále tristní i situace v provozovnách společného stravování.

Za leden až květen inspekce uložila pravomocné pokuty v součtu za 46 milionů korun.

Ministerstvo zemědělství se snaží podporovat kvůli současné krizi na trhu hlavně tuzemské chovatele prasat a producenty mléka. Ti už v posledních týdnech hrozí blokací obchodních řetězců či demonstracemi. Prodávají kvůli zrušení mléčných kvót, ale také kvůli ruskému embargu na dovoz potravin své výrobky zpracovatelům pod výrobní cenou. Cenu tlačí dolů i levnější dovoz potravin ze zahraničí.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) proto vyzval občany, aby více nakupovali české potraviny. Podobně i řetězce by podle něj měly dávat stejné marže na výrobky z ČR jako ze svých domovských států. Podle Potravinářské a Agrární komory by se k tomu měly donutit.

"Pokud nedokážeme přinutit řetězce, aby snížily obchodní přirážky na české potraviny, pak jsou, obávám se, veškeré apely na spotřebitele zbytečné, jestliže české máslo stojí v řetězci na českém území 45,90 koruny a stejné německé 31,90 koruny," řekl prezident obou komor Miroslav Toman.

Ten sice činnost inspekce ocenil, ale volá po systematických kontrolách. "Rozhodně podporujeme intenzivní kontroly dovozů jak ze zemí EU, tak ze třetích zemí oběma dozorovými orgány, které by měly zasahovat jak dovozce, tak i ty, kteří tyto výrobky prodávají," dodal Toman.

 

Právě se děje

Další zprávy