Doba plná zvláštností a paradoxů. Letní výtvarný salon nabídne i dílo od Banksyho

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková - za podpory: logo Kodl
21. 6. 2021 17:32
Trh s uměním roste. Investorů i mezi mladými lidmi přibývá. A nejen na ně cílí Letní výtvarný salon Kodl Contemporary. Nabídne díla současných českých a slovenských umělců, která doplní obrazy známého streetartového umělce Banksyho, jehož díla se ve světě prodávají za miliony dolarů.

Letní výtvarný salon je prodejní výstava. Mohou ji navštívit jak milovníci umění, kteří se chtějí pokochat uměleckými díly, tak investoři, kteří do obrazů, grafik, fotografií chtějí uložit peníze.

A že půjde o vyšší částky, je jasné. Všichni, kteří na výstavě představí svá díla, patří k umělcům, o kterých se už "mluví". Ceny jejich děl proto stoupají a pohybují se v řádech desítek a stovek tisíc korun. Svá díla představují Rudolf Burda, Zbyněk Sedlecký, Michal Škapa, Mária Švarbová a Zdeněk Trs.

K nejdražším dílům budou patřit ta od britského umělce Banksyho. Před zhruba dvěma lety se jeho olejomalba prodala na aukci za deset milionů liber. Rozruch také způsobila dražba jeho díla Dívka s červených balonkem, které se přímo před zraky účastníků aukce samo skartovalo. Kupec za něj zaplatil 1,4 milionu dolarů. 

Video: Inside Edition

V Praze budou vystaveny a zájemcům nabídnuty jeho sítotisky z autorské edice doplněné o autorský certifikát pravosti.

Působivými snímky Márie Švarbové z cyklu Swimming pool je na salonu poprvé prezentována současná fotografie. Abstraktně geometrické uvažování je základním motivem pláten Zdeňka Trse a z odkazu minimalismu také vycházejí plastiky Rudolfa Burdy. Dílem Zbyňka Sedleckého je zastoupena kvalitní současná malba. Opět se představuje výtvarná tvorba vycházející z kořenů street artu, kterou v našem prostředí osobitě rozvíjí Michal Škapa.

"Letní výtvarné salony jsou vždy do určité míry zrcadlem aktuálního dění naší společnosti. Stejně jako je současná doba plná zvláštností, bezprecedentních situací a vlastně paradoxů i salon představuje jeden velký paradox ze světa umění - díla nejznámějšího současného umělce, kterého nikdo nezná, Banksyho. Věřím, že letošní salon návštěvníky pobaví, překvapí a třeba i donutí k zamyšlení, protože to je v naší době dle mého názoru velmi důležité," uvedl Kodl. 

Ideou letních salonů je představovat širší veřejnosti soudobé umění v mezinárodním kontextu a ve více srozumitelném formátu skupinových výstav. "Umělci mohou nejen představit to nejlepší ze své tvorby, ale zároveň mají příležitost ke srovnání se svými kolegy. Důraz na kvalitu přejímá myšlenku někdejších pařížských salonů, na kterých se organizátoři a umělci vždy snažili zaujmout publikum tím nejlepším," doplnil Kodl. 

Výstavu je možné navštívit v prostorách Galerie Kodl od 23. června do 13. srpna ve všední dny od 10 do 18 hodin. 

 

Právě se děje

Další zprávy