Soud poslal do konkurzu Vítkovice Revmont Engineering. Firmě prý chyběli zaměstnanci

ČTK ČTK
22. 1. 2019 17:51
Krajský soud v Ostravě poslal do konkurzu další z firem strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka Vítkovice Revmont Engineering. Insolvenční návrh spolu s návrhem na konkurz na sebe podala sama firma.
Potíže při stavbě elektrárny Adularya v Turecku za 14 miliard korun (na snímku) jsou jedním z hlavních důvodů, proč firma Vítkovice Power Engineering skončila v úpadku.
Potíže při stavbě elektrárny Adularya v Turecku za 14 miliard korun (na snímku) jsou jedním z hlavních důvodů, proč firma Vítkovice Power Engineering skončila v úpadku. | Foto: Vítkovice Machinery Group

Společnost uvedla, že má více než 130 věřitelů a závazky za téměř 29 milionů korun, které není schopna splácet. Vyplývá to z informací zveřejněných v Insolvenčním rejstříku.

Firma vznikla v listopadu 2016 odštěpením části jmění společnosti Vítkovice Revmont, která o čtyři měsíce později skončila v úpadku. Zabývá se kompletní realizací staveb na klíč a v době podání návrhu měla 11 zaměstnanců.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková řekla, že společnost neuspěla na trhu i vlivem poškozeného jména celé někdejší skupiny Vítkovice Machinery Group. "Firmu opustili klíčoví zaměstnanci a společnost pak nebyla schopna plnit v termínu zakázky na vysoce konkurenčním trhu stavebních prací. Ke konci roku 2018 měla společnost jen devět zaměstnanců, a jako řešení své situace proto navrhla konkurz," uvedla Kijonková.

Loni v srpnu z ní odešlo devět zaměstnanců, kteří tvořili v podstatě celý výrobní úsek. "Na základě toho navrhovatel přišel o odborné zaměstnance vykonávající druh práce stavbyvedoucí, příprava výroby, kalkulace. Podle zpráv navrhovatele všichni zaměstnanci odešli ke konkurenční firmě, což mělo významný vliv na plnění zakázek, jejich rozsah, počet a dobré jméno navrhovatele," uvedl předseda představenstva Tomáš Bašniar. Nové zaměstnance se firmě nepodařilo sehnat, protože pracovních sil byl v té době na trhu nedostatek.

Firma uvedla, že nevlastní nemovitý majetek a jejím majetkem jsou tak především pohledávky za více než 7,5 milionu korun. Bašniar v insolvenčním návrhu uvedl, že společnost například předpokládala dobytnost pohledávky za firmou Vítkovice Slovakia ve výši téměř 400 eur (více než deset milionů korun), o níž se ukázalo, že je nevymahatelná.

Vítkovická skupina měla před rokem 2016 přes 30 firem, v nichž pracovalo dohromady okolo 8 000 zaměstnanců. V roce 2016 se ale některé firmy ze skupiny dostaly do finančních problémů. Jedna z klíčových firem skupiny Vítkovice Power Engineering pak skončila v konkurzu, několik dalších firem v reorganizaci. Ze skupiny se vyčlenila dlouhodobě výdělečná lahvárenská část do samostatného Cylinders Holdingu. Několik firem Světlík prodal. V současnosti mají firmy ve skupině dohromady méně než 2 000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy