Analýza: Konkurenceschopnost Česka neroste. Problémem jsou regulace, daně a dotace

ČTK ČTK
18. 1. 2019 15:21
Česko v posledních letech ustrnulo ve zvyšování konkurenceschopnosti. Ačkoli patří mezi významné ekonomiky v regionu střední a východní Evropy, za světovou elitou zaostává.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

"I přes dosavadní vládní snahu je patrné, že nízké inovační schopnosti, vysoké břímě vládních regulací a složitý systém daní a dotací nepřispívá k dlouhodobému růstu hrubého domácího produktu," uvádí analýza Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Slabší konkurenceschopnost ale zatím výrazněji ekonomický růst neovlivnila. 

"Česká ekonomika těží z příznivé situace v globální ekonomice, pro budoucnost však sami děláme příliš málo a za pár let pocítíme, že nám ujíždí vlak. Slevami na jízdném, levnějším pivem a obědy zdarma se mezi úspěšné země nedostaneme," dodal Marek.

Česko si podle posledního šetření Světového ekonomického fóra (WEF) ohledně globální konkurenceschopnosti stojí v hodnocení makroekonomického prostředí výborně, v efektivitě trhu se zbožím a v inovacích ale výrazně zaostává.

"Z důvodu klesající výhody v podobě nižších mezd by hlavní úsilí mělo směřovat k podpoře inovací a odbourávání vysoké zátěže vládních regulací a složitého systému daní a dotací," napsalo ministerstvo.

Vliv obchodních válek mezi Čínou a USA na domácí ekonomiku je podle analýzy poměrně nevýznamný. Dopad by se mohl pohybovat v rozmezí od 3,6 do 6,1 miliardy korun. Pokud by do konfliktu byla zatažena Evropa tím, že USA uvalí cla na dovoz automobilů z Evropské unie, dopad na tuzemský HDP by byl přibližně 15,6 miliardy korun.

V případě silně nepříznivého scénáře, který počítá s uvalením 25% cla na veškerý dovoz do USA, by pokles poptávky oslabil českou ekonomiku o 28,5 až 40,5 miliardy korun.

I přes varovné signály přicházející především z finančního trhu, ministerstvo průmyslu očekává, že tuzemská ekonomika po strmějším zpomalení v roce 2018 si udrží přibližně stejnou růstovou dynamiku i letos.

Česká republika skončila loni na žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavuje WEF, na 29. příčce ze 140 hodnocených států. V porovnání s prvními 15 zeměmi EU zaostává Česko s výjimkou makroekonomické stability ve všech dalších 11 ukazatelích.

 

Právě se děje

Další zprávy