Kongresy přinášejí Praze kolem pěti miliard korun ročně. Hostí jich rekordní počet

ČTK ČTK
15. 11. 2017 16:05
Zahraniční kongresový delegát v průměru v metropoli utratí 5670 korun, tedy čtyř až pětinásobek výdajů běžného návštěvníka. V kongresové turistice pracuje v Praze zhruba 5470 lidí, což je 5,5 procenta celkové zaměstnanosti v cestovním ruchu v metropoli.
Kongresové centrum v Praze
Kongresové centrum v Praze | Foto: Kongresové centrum Praha

Praha - Pořádání kongresů, konferencí či firemních akcí v Praze generuje příjem do veřejných rozpočtů ve výši mezi 4,4 až 5,2 miliardy korun ročně. Kongresový průmysl se podílí na hrubém domácím produktu Prahy až z 1,1 procenta, přímo na odvětví cestovního ruchu je to pak 15 procent. Vyplývá to z nové studie společnosti KPMG zpracované pro Prague Convention Bureau. V Praze dnes končí 56. ročník kongresu Mezinárodní kongresové asociace ICCA.

Podle studie představoval loni výkon turistického ruchu Prahy, včetně kongresů, 33 až 34 miliard korun. Je to šest až sedm procent ekonomické výkonnosti hlavního města, což řadí cestovní ruch mezi jedno z nejvýznamnějších ekonomických odvětví v Praze.

Hosté z ciziny, kteří přijíždějí na kongresy, utrácejí mnohem více než běžní turisté. Zahraniční kongresový delegát v průměru v metropoli utratí 5670 korun, tedy čtyř až pětinásobek výdajů běžného návštěvníka. Celkové tržby z kongresového průmyslu, včetně tržeb lokálních účastníků, dosahují až 26 miliard korun.

V kongresové turistice pracuje v Praze zhruba 5470 lidí, což je 5,5 procenta celkové zaměstnanosti v cestovním ruchu v metropoli. Toto odvětví má v české metropoli navíc předpoklady k dalšímu růstu. Loni se podle Českého statistického úřadu konalo v Praze nejvíce akcí za posledních deset let - 4426.

"Praha má organizátorům akcí rozhodně co nabídnout. Kromě bohaté historie je to především snadná dostupnost města a jeho kapacity. Do Prahy se dostanete přímými lety ze 162 destinací světa a ubytovat se můžete v 795 hotelech nabízejících téměř 92 000 lůžek," uvedl ředitel Prague Convention Bureau Roman Muška.

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj z roku 2012 Praha nabízí 243 konferenčních prostor s celkovou kapacitou přes 169 000 osob. Podle žebříčku Mezinárodní kongresové asociace ICCA se česká metropole dlouhodobě drží kolem desátého místa. Statistiky Prague Convention Bureau ukazují, že nejčastěji do Prahy jezdí delegáti z Británie, Německa a USA.

 

Právě se děje

Další zprávy